Барометр Що буде з цінами в Україні восени: прогноз Мінекономіки

Що буде з цінами в Україні восени: прогноз Мінекономіки

Просмотров: 709
6 Вересня 2023, 13:53

У липні 2023 року вперше за два роки зафіксовано дефляцію на споживчому ринку – за даними Держстату ціни знизилися на 0,6% за місяць. Водночас восени ситуація зміниться.

Що буде з цінами в Україні восени: прогноз Мінекономіки

Про це йдеться в Огляді інфляції  Мінекономіки .В огляді наголошується, що у липні 2023 року сезонне зростання пропозиції було головною причиною дефляції, що фактично схоже на тенденції мирного часу (у 2022 році дефляції протягом літнього періоду не спостерігалося).

За даними Мінекономіки загалом, динаміка цін протягом відносно тривалого часу війни визначається переважно стриманим попитом (сфокусованим на товарах першої необхідності, переважно продовольчих).

Тому базова інфляція перш за все є відображенням підвищеної витратності виробництва у військових умовах (найбільш відчутно це позначається на цінах на продукти харчування з високим ступенем промислової обробки). У той час як небазова інфляція традиційно є найбільш волатильною та відображає поточне зниження цін на продукти, що є сировинними або з низьким ступенем обробки, що сформувало липневу дефляцію, зазначили у Міністерстві.

Прогноз на осінь

“Оцінка перспектив з динаміки споживчих цін суттєво не змінилася порівняно з попередньою – відсутність значних шоків попиту та пропозиції створює підстави очікувати на збереження існуючого тренду поступове уповільнення річного темпу інфляції”, – йдеться у прогнозі.

Отже, поки що немає підстав для суттєвого прискорення споживчої інфляції найближчим часом. “Хоча варто враховувати ослаблення та закінчення з часом впливу літньої сезонності. І, ймовірно, місячні темпи інфляції восени мають бути вищими за літні”, – зазначили в Мінекономіки.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]