Барометр Рада може ухвалити скасування відстрочки від армії для студентів протягом місяця, – нардеп

Рада може ухвалити скасування відстрочки від армії для студентів протягом місяця, – нардеп

Просмотров: 628
6 Вересня 2023, 11:40

Законопроект №9672 про відміну відстрочки для студентів-здобувачів вищої освіти старше 30 років можуть ухвалити протягом найближчого місяця.

Рада може ухвалити скасування відстрочки від армії для студентів протягом місяця, – нардеп

Про це народний депутат від фракції Голос, член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки  Роман Костенко  заявив в ефірі телемарафону.

«Це, мабуть, питання найближчого місяця, залежно, як відбуватимуться пленарні засідання, якщо все ж таки депутати на засіданні ухвалять рішення, що потрібно до нього внести правки та нормувати якісь напрями, питання аспірантури тощо. Можливо, трохи більше часу на це піде», – сказав Костенко.

Він підкреслив, що зміни не торкнуться тих, хто навчався до 30 років та здобуває освіту послідовно.

Нардеп навів приклади, коли люди, вже маючи вищу освіту, надходили або на магістерський рівень, або до технікумів на денну форму навчання. За його словами, є приклади, коли громадяни з вищою військовою освітою, військові з початком повномасштабного вторгнення вступали до вишів на другу вищу освіту і таким чином уникали мобілізації.

«Ми маємо розуміти, що освіта не має бути таким приводом для того, щоб не виконувати свій конституційний обов’язок», – сказав Костенко.

Як зазначається, зміни торкнуться і тих громадян, які вже вступили до вузів здобувати другу вищу освіту у 2022 році.

«Законопроект виписаний так, що люди, які мають понад 30 років та другу освіту, вони втратять права на бронювання та можуть бути військкоматами призвані на службу в межах чинного законодавства. Військкомат матиме право для того, щоб закликати таких людей, якщо вони підходять за своїми параметрами», – сказав Костенко.

За словами народного депутата, межа в 30 років була визначена з урахуванням того, що до цього часу людина вже могла здобути як першу, так і другу вищу освіту.

«Можливо, буде питання, чи правками воно зміниться. Можливо, зроблять 28 або 25. Це залежатиме від того, як бачать народні депутати», – сказав Костенко.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]