Барометр У Раду внесли законопроект, що скасовує відстрочку від мобілізації студентам старше 30 років

У Раду внесли законопроект, що скасовує відстрочку від мобілізації студентам старше 30 років

Просмотров: 422
4 Вересня 2023, 18:33

До Ради внесли законопроект № 9672 про відміну відстрочки від мобілізації для студентів віком від 30 років, які здобувають не послідовну вищу освіту або другу і більше.

У Раду внесли законопроект, що скасовує відстрочку від мобілізації студентам старше 30 років

Документ розміщено на   сайті Верховної Ради .

Зокрема, у законопроекті пропонують додати кілька абзаців до статті 23 закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

“Заклику на військову службу з мобілізації, на особливий період не підлягають також: претенденти на професійну (професійно-технічну), професійну передвищу та вищу освіту, які за денною або дуальною формами здобуття освіти отримують рівень освіти, який є вищим за раніше здобутий рівень освіти в послідовності, визначеної Законом України “Про освіту”,  якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення претендентом на освіту 30-річного віку , а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти…”

У разі ухвалення закон набуде чинності з дня, наступного за днем ​​його опублікування.

У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що з початком повномасштабної агресії “правова норма опосередкованого уникнення призову на військову службу з мобілізації використана значною кількістю військовозобов’язаних призовного віку, які вже отримали певний рівень освіти, і надійшли у 2022, 20223 роках освіти, який є рівним, а в більшості випадків навіть нижчим за раніше отриманий освітній рівень”.

Так, у 2022 році до навчальних закладів зараховано на навчання 106 771 вступників чоловічої статі призовного віку, які почали здобувати другу освіту.

У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників.

Нардепи зазначають, що “спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком”.

 

Ініціаторами законопроекту стали нардеп та представник президента у парламенті Федір Вениславський, нардеп групи “Партія “За майбутнє” Ірина Констанкевич, “слуга народу” та заступник голови комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безуглая.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]