Барометр Порядок з 1 вересня. Які є види відпустки у військових, кому збільшили терміни, кому спростили процедуру

Порядок з 1 вересня. Які є види відпустки у військових, кому збільшили терміни, кому спростили процедуру

Просмотров: 601
31 Серпня 2023, 18:01

В Україні військові мають право на відпустку під час воєнного стану. Зміни до законодавства протягом 2022−2023 років збільшили терміни відпусток. Крім того, право на відпустку отримали окремі категорії військових, які до цього не могли піти у відпустку.

На день оголошення воєнного стану в Україні в Збройних силах та інших видах Сил Оборони на службі були військові строкової та контрактної служби. Всі військові, в тому числі мобілізовані під час воєнного стану не мають визначених строків служби ― вона триває до кінця воєнного стану або наказу про демобілізацію.

Поступово, військові, які не мали такого права, отримали право піти у відпустку ― якщо виконуються суворі умови, передбачені законодавством. Також, строки відпусток розшири, змінивши законодавство.

Юристка ГО Юридична сотня Ірина Підреза пояснила NV, як змінився порядок надання відпусток мобілізованим військовим, контрактникам, строковикам і курсантам під час воєнного стану

«Раніше військовослужбовці мали можливість отримати щорічну відпустку під час воєнного стану лише на 10 днів. Наразі термін такої відпустки збільшився до 30-ти днів. Така відпустка надається без урахування часу на дорогу, яка може займати не більше двох діб в один кінець», ― пояснює вона.

Така частина щорічної відпустки в період дії воєнного стану надається частинами ― за один раз не більше 15 днів відсутності.

Які види відпусток доступні військовим

Юристи Василь Кісіль і Партнери пояснили, які види відпусток загалом доступні мобілізованим, та як подавати рапорт для їх отримання.Під час воєнного стану військовослужбовцям може надаватись:

  • частина щорічної основної відпустки;
  • відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин;
  • відпустка військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка для догляду за дитиною;
  • відпустка у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення.

Юристка Ірина Підреза також пояснила, в чому полягають останні зміни до тривалості відпусток, які врегулював законопроект № 9342. Військовим після змін законодавства надали або збільшили терміни таких відпусток:

  • мобілізовані військові і контрактники — частина щорічної відпустки 30 днів (до 30 червня було — 10 днів);
  • курсантам — канікулярна відпустка 10 днів зимова та 20 днів літня (до 30 червня її не було, у мирний час зимова — 15, літня — 30);
  • строковикам — 30 днів відпустки (до 30 червня не було взагалі, в мирний час — 10 днів).

Час перебування на лікуванні в закладах охорони здоров’я та у відпустці для лікування у зв’язку з хворобою, або у відпустці для лікування після поранення не може бути більшим, ніж 4 місяці. Виняток — випадки, коли законодавством передбачено більші строки перебування на лікуванні.

Накази командирів (начальників) військових частин про надання щорічних основних відпусток видаються не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком відпусток строку на підставі рапорту військовослужбовця, розглянутого його прямим начальником.

Спрощення отримання відпусток за станом здоров’я

Як повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр, деякі рапорти військових про відпустку, відпустку або звільнення будуть подаватися і зберігатися онлайн.

Які документи зберігатимуться і передаватимуться онлайн:

  • іменні списки військовослужбовців, які перебувають на лікуванні в закладах охорони здоров’я;
  • постанови ВЛК у вигляді свідоцтва про хворобу або довідки;
  • довідки про обставини травмувань військових;
  • виписки з медичної карти амбулаторного та стаціонарного хворого;
  • рапорти військовослужбовців про надання їм відпустки для лікування або звільнення з військової служби за станом здоров’я;
  • витяги з наказів військової частини.

«Потрібно починати з рапорту до командування. Такий рапорт обов’язково потрібно подавати до безпосереднього керівництва», ― наголошує юристка.

П’ять категорій. Кому з чоловіків дозволено виїзд за кордон з 1 вересня і хто приймає остаточне рішення
Рапорт до безпосереднього керівництва подається у двох примірниках ― один військовослужбовець зберігає у себе як доказ, що він дійсно звертався з даним рапортом.

Рапорт військовослужбовця, підписаний командиром підрозділу, за підпорядкованістю подається для прийняття рішення командиру військової частини через штаб військової частини.

«У випадку, якщо рапорт не приймається, ігнорується чи не розглядається, потрібно звертатися зі скаргами до вищих інстанцій, зокрема і до Міністерства оборони України», ― підкреслює вона.

Накази командирів (начальників) військових частин про надання щорічних основних відпусток видаються не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком відпусток строку на підставі рапорту військовослужбовця, розглянутого його прямим начальником.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]