Барометр У серпні Україна експортувала понад мільйон тонн зерна: такі показники до війни мала Миколаївщина

У серпні Україна експортувала понад мільйон тонн зерна: такі показники до війни мала Миколаївщина

Просмотров: 304
18 Серпня 2023, 15:18

Станом на серпень 2023 року Україна експортувала вже 3,299 мільйона тонн зернових, з яких 1,025 мільйона тонн — у поточному місяці.

Такі дані станом на 16 серпня опублікувало Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Водночас, для порівняння, станом на серпень 2022 року загальний показник відвантажень становив 2,988 мільйона тонн, з яких 1,288 мільйона тонн — у серпні.

У розрізі культур з початку поточного сезона експортовано 1,328 мільйона тонн пшениці, 397 тисяч тонн ячменю, 0,6 тисячі тонн жита, 1,568 мільйона тонн кукурудзи.

Варто зазначити, що показники серпневого експорту зернових з України знаходяться на рівні довоєнних показників експорту зерна Миколаївським морським торговельним портом. До прикладу, впродовж 2021 року прот експортував близько 12 мільйонів тонн зернових, повідомив «Суспільному» радник начальника Миколаївської обласної військової адміністрації Андрій Зінченко.

Раніше Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту розширити «зерновий коридор» на миколаївські порти. Водночас голова Миколаївської ОВ Віталій Кім повідомив, що морські порти Миколаївської області на 90% готові до експорту зерна, але без згоди росіян зерновий коридор не зможе функціонувати.

Як відомо, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Росія не перешкоджатиме виходу турецьких суден з Миколаївського морпорту та «Ольвії». До виходу з миколаївських портів готуються 29 суден.

Ще у листопаді минулого року українська сторона офіційно звернулася до партнерів з ініціативи безпечного транспортування агропродукції через Чорне море із пропозицією продовжити ініціативу мінімум на 1 рік та приєднати до неї порт Миколаїв.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]