Барометр Рада заборонила цигарки та алкоголь у Duty Free

Рада заборонила цигарки та алкоголь у Duty Free

Просмотров: 421
10 Серпня 2023, 15:12

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект про заборону торгівлі сигаретами та алкоголем у Duty Free. 

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у  Telegram  у четвер, 10 серпня.

За його даними, відповідний законопроект №9315 підтримали 276 народних депутатів на пленарному засіданні.

“Закон про заборону схеми щодо сигарет та алкоголю в дьюті-фрі прийнято! Це +5-7 млрд на рік до бюджету”, – написав він і додав, що документ не підтримали фракції Європейська солідарність та Батьківщина.

Голова парламентського комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетьманцев  нагадав , що законопроект №9315 передбачає внесення змін до Митного кодексу та інших законів щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів.

“Законопроект розроблений для руйнування схеми ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком під виглядом здійснення операцій із продажу тютюнових виробів магазинами безмитної торгівлі”, – зазначив він.

Запропоновано на період до припинення або скасування військового стану в Україні заборонити розміщувати у митному режимі безмитної торгівлі та продажу (постачання) магазини безмитної торгівлі, а також розміщення в них товарів за товарними позиціями 2401-2404, згідно з УКТ ЗЕД.

У травні тимчасова слідча комісія (ТСК) Верховної Ради з незаконного обігу тютюнових виробів виявила схему Duty Free. У 2021 році було 48 магазинів безмитної торгівлі, а після початку війни їх залишилося всього 15. Хоча виїзд за кордон для великої кількості громадян закрито, у 2022 році було реалізовано 20 млн. пачок цигарок, а роком раніше – 27 млн. пачок.

У ході розслідування ТСК з’ясувалося, що в наземних пунктах пропуску на один чек купують у середньому 30-35 пачок цигарок, а на інших – лише 5-7 за допустимих при перетині кордону лише двох пачок на одну особу. Кількість сигарет Duty Free і проданих також відрізняється на сотні тисяч пачок.

Гетьманців оцінює щомісячні втрати держбюджету від трьох підакцизних товарів на рівні $1 млрд.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]