Барометр Виплати ВПО: кого і за що можуть позбавити допомоги з 1 вересня

Виплати ВПО: кого і за що можуть позбавити допомоги з 1 вересня

Просмотров: 339
5 Серпня 2023, 11:49

Для українців, які мають статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО), відбулися зміни у виплатах. Розповідаємо, які категорії громадян можуть позбавити виплати.

Кому можуть не продовжити виплати

Існують категорії переселенців, яких можуть позбавити виплат. Зокрема, допомога не продовжуватимуть особам, які:

— перебувають за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, що підтверджуються документально (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні чи реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину та ін.)

–  повернулися до покинутого місця проживання ;

— відбувають покарання у місцях позбавлення волі або засуджено за колабораціонізм.

Майнові підстави для позбавлення виплат

Також з 1 вересня допомога не продовжується для громадян, чиє майнове становище дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави.

Виплату буде припинено тим ВПО, які з моменту ухвалення постанови Кабміну:

— придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони країни;

— придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого за рахунок державного або місцевого бюджету);

— мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму понад 100 тис грн;

— придбали іноземну валюту (крім валюти, одержаної від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківських металів на загальну суму понад 100 тис.  грн .;

— мають у власності житло, розташоване на інших територіях, ніж ті, де ведуться активні (можливі) бойові дії або які є окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 кв. м на одного члена сім’ї.

Якщо за результатами перевірки одержувачів через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено.

У разі незгоди  ВПО може оскаржити таке рішення органу соцзахисту  або, можливо, надати підтверджуючі документи та продовжувати отримувати виплати.

Виплати ВПО продовжили до січня 2024 року

Для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу зараз, з 1 серпня 2023 року буде автоматично продовжено виплату допомоги ще на 6 місяців до кінця січня 2024 року.

Допомога триває для всіх ВПО, які проживають в Україні та є внутрішньо переміщеними особами у розмірах:

– для осіб з інвалідністю та дітей –  3 тис грн ;

– для інших осіб –  2 тис грн .

Звертаємо увагу, що громадянам для продовження виплат жодних додаткових дій не потрібно робити, виплати продовжуватимуться автоматично.

Виплати допомоги внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуться  15 та 28 числа кожного місяця .

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]