Барометр Справа «Золотого Мандарина»: НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Логвинського

Справа «Золотого Мандарина»: НАБУ оголосило в розшук колишнього нардепа Логвинського

Просмотров: 242
2 Серпня 2023, 18:01

Народного депутата 8-го скликання від «Народного фронту» Георгія Логвинського оголосили в розшук, заявило Національне антикорупційне бюро 2 серпня.

Логвинського підозрюють у організації заволодіння компанією «Золотой Мандарин Ойл» на понад 54 мільйони гривень.

«За версією слідства, підозрюваний впродовж 2013-2016 років розробив та реалізував злочинну схему із заволодіння коштами державного бюджету шляхом введення в оману Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо спірних правовідносин між підконтрольним іншим співучасникам злочину підприємством з ознаками фіктивності ТОВ «Золотой Мандарин Ойл» та ПАТ «Київенерго», – стверджує НАБУ.

Справа стосується компанії «Золотой Мандарин Ойл», власник якої, стверджують у НАБУ, у вересні 2013 року надіслав до Європейського суду з прав людини заяву на стягнення 54,179 мільйона гривень з бюджету України. За заявою, це був борг компанії «Київенерго» з 2009 року.

Водночас, за версією детективів, компанія не вживала заходів для стягнення боргу, тому що її майно було заарештовано за борги перед державним «Родовід Банком» на понад 70 мільйонів, а її директор фігурував у справі про шахрайство. А до звернення до ЄСПЛ компанія передала права вимоги до «Київенерго» іншому підприємству за 54,18 мільйона.

Потім Логвинський нібито домовився з тодішнім керівництвом Міністерства юстиції, за сприяння якого уповноважений у справах ЄСПЛ визнав провину держави. Як результат, колишній нардеп та інші підозрювані повторно отримали 54,179 мільйона гривень з бюджету.

Бюро повідомило колишньому парламентарю про підозру за цією справою 10 липня. Він став сьомим підозрюваним у справі. Як додає НАБУ, повідомлення про підозру стало можливим, тому що Логвинський втратив імунітет родича судді ЄСПЛ. Дружина експарламентаря Ганна Юдківська була суддею цього суду з 2010 по червень 2022 року. У 2020 році ЄСПЛ відмовився зняти з Логвинського імунітет.

При цьому, додає правоохоронний орган, Логвинський виїхав за кордон до втрати імунітету, відтак про підозру йому повідомили заочно.

Сам Логвинський наразі публічно не коментував оголошення себе в розшук. У 2020 році він заперечував провину в цій справі, звинувативши «Київенерго» в незаконному привласненні мазуту, який належав «Золотому Мандарину».

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]