Барометр Скасування єдиного податку, пільг та часткові перевірки: що очікує український бізнес від 1 серпня

Скасування єдиного податку, пільг та часткові перевірки: що очікує український бізнес від 1 серпня

Просмотров: 213
31 Липня 2023, 17:31

В Україні змінюється система оподаткування. В Україні змінюється система оподаткування від 1 серпня: буде скасування єдиного податку, пільг та часткові перевірки бізнесу.  Закон про повернення довоєнного оподаткування підписав президент Володимир Зеленський у п’ятницю. 

Про це йдеться у сюжеті кореспондентки ТСН Вікторії Ковцун.

Верховна Рада проголосувала за закон про зміни в оподаткуванні під час воєнного стану. Три дні тому його підписав Президент Володимир Зеленський. Відтак уже від 1 серпня спрощені правила оподаткування, які були запроваджені минулого року, аби дати можливість бізнесу у перші місяці великої війни втриматись на плаву – більше не працюють. Усі підприємці зобов’язані повернутися на довоєнні.

  • ФОПи 1-ї та 2-ї груп мають знову платити єдиний податок, який з початку великої війни був для них добровільним. Ця сума складатиме 1340 гривень на місяць

Економісти кажуть, відчутно це може вплинути хіба на тих підприємців, що нині перебувають за кордоном і не можуть закрити свій ФОП на відстані, адже до закриття держава нараховуватиме їм податок. Добровільним для цих груп лишається єдиний соціальний внесок, щоправда тут варто пам’ятати – якщо підприємець його не сплачує – йому не нараховують страховий стаж.

Найбільше нове законодавство відчує на собі найчисельніша група ФОП – третя. Для неї скасовується єдиний податок у 2% і підприємці мають написати заяву про перехід на бажану систему оподаткування. Це – або спрощені 5%, або ж загальне оподаткування на 18% плюс ПДВ. І саме податок на додану вартість на думку економіста може додати бізнесу клопоту.

“Як результат, вони стикнуться з проблемами, які пов’язані з блокуванням податкових накладних. Однозначно. І це фактично буде означати серйозні проблеми для їхньої діяльності. Не що було два, а стало п’ять. А саме це. Ми це побачимо, звичайно, не одразу. В вересні місяці, в жовтні місяці. Тобто не в перші же дні. Проте це буде найбільша проблема”, – каже економіст Ілля Несходовський. 

Зміни  в законодавстві щодо саме третьої групи ФОП отримали найбільший шквал критики серед підприємців.

“Зараз більшість підприємців просто в шоці. На 5 % їм буде важко перейти, тому що витрати збільшились, прибуток зменшився. До початку війни умови бізнесу не були обмежені відсутністю працівників, подорожчанням усіх послуг, матеріалів, зростання валюти, цін на паливо”, – каже заступниця голови Асоціації підприємців малого та великого бізнесу міста Києва Наталія Лисенко. 

Натомість у Верховній раді певні – зміни відчутно на бізнес не вплинуть. Та і сам закон виконує одну з основних вимог, які поставив Україні Міжнародний валютний фонд.

“Відміняється  2% ФОП , тепер буде 5% чи 2 група. Люди заплатили конкретну суму, вона невеличка виходить до 3 тис. гривень, і спокійно собі працюють незалежно від обороту. Я не бачу велику кількість бізнесу, яка проти. Сорі, я спілкуюсь з багатьма бізнес-організаціями – малими, середніми, великими, справді не є певне проблемою чи платити 2% чи 5% від обороту, багато бізнесу цим навіть не користувались”, – стверджує перший заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ярослав Железняк. 

Нові зміни не стосуються підприємців в зоні активних бойових дій та на тих чий бізнес залишився на тимчасово окупованих територіях. Але, він не стосуватиметься бізнесу, що торгує підакцизними товарами – алкоголем, тютюном та паливом. А також підприємців що займаються гральним бізнесом та наданням фінансових послуг – їх вже перевірятимуть.

“Під час війни суттєво збільшилась контрафактна продукція. Це і алкоголь, і тютюнові вироби. Їх виготовляють у великому розмірі. Тіньовий ринок суттєвий”, – каже економіст Ілля Несходовський. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]