Барометр Перейменування Первомайська: які варіанти пропонує влада та чому обурені жителі

Перейменування Первомайська: які варіанти пропонує влада та чому обурені жителі

Просмотров: 409
31 Липня 2023, 16:12

У Миколаївській області два міста готуються до перейменування. Зокрема, жителям Южноукраїнська запропоновано варіанти Південноукраїнськ і Гард, або вони мають підібрати альтернативну назву. Думають над новою назвою для міста й жителі Первомайська.

У Первомайську громадське обговорення щодо перейменування міста триває до 26 вересня.

Як повідомила пресслужба міськради, станом на 28 липня висунуто 5 пропозицій нової назви.

«Рішенням постійної комісії з питань найменування та перейменування об’єктів топоніміки виконавчого комітету міської ради від 20 липня 2023 року та враховуючи звернення народного депутата України Максима Дирдіна, надано пропозиції для громадського обговорення щодо перейменування міста Первомайська», – зазначено в повідомленні.

Пропозиції комісії:

  • місто Ольвіопіль;
  • місто Богопіль;
  • місто Голта;

Пропозиції народного депутата Максима Дирдіна, який є уродженцем Первомайська:

  • місто Ольвія;
  • місто Першотравенськ.

Громадське обговорення триватиме до 26 вересня, проголосувати можна на сторінці виконкому міськради у Facebook або в Telegram.

Станом на 31 липня, найбільше голосів, 42%, набрала назва Ольвіопіль. На другому місці з однаковою кількістю в 22% – назви Богопіль та Першотравенськ. 11% проголосували за варіант Ольвія, і найменше голосів, 3%, набрала назва Голта.

У коментарях місцеві жителі переважно невдоволені запропонованими варіантами. Хоча Ольвіопіль, Богопіль та Голта – це історичні назви міста. При цьому влада чомусь не винесла на обговорення ще одну історичну назву – Орлик. Зате запропонувала варіанти народного депутата. Цей факт теж обурив місцевих жителів, адже в голосуванні немає пункту «ваша пропозиція».

Ось декілька типових коментарів жителів міста:

«Жодна з запропонованих назв не подобається. Якесь знущання з цим перейменуванням(»

«Ольвіопіль – назва, яку дала цьому містечку Єкатерина II. Всі намагаються “скасувати” радянську назву і врешті-решт тулять імперську. Генії»

«Не вистачає назви Орлик»

«Хто дав право Дирдіну вносити нові назви? Чому немає всіх назв (історичних)? Хто вирішив запропонувати саме ці 5 назв? Чому не було голосування?»

«Не назва красить місто, а люди і вчинки! Назва повинна бути історична – саме українська!»

«Навіщо співати під чужу дудку, навішувати собі ярлик з минулого Туреччини чи Польщі. Має бути історична назва – саме українська! ОРЛИК»

«Дуже дивно, що голосування на Facebook (його легко сфальсифікувати!). Чому не на сайті Первомайської Ради???»

«Бачила три назви, але тут в переліку НЕМАЄ, я б додала м. СИНІ ВОДИ»

Загалом, судячи з коментарів населення, жителі міста розділилися на два табори. Так, одні хочуть, щоб залишилася стара назва Первомайськ, іншим до вподоби історичні назви Орлик чи Сині Води, яких немає серед запропонованих міською владою варіантів.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]