Барометр Мобілізація в Україні: чи можуть призвати студента

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати студента

Просмотров: 337
30 Липня 2023, 08:14

Верховна Рада 27 липня продовжила дію військового стану та загальної мобілізації в Україні ще на 90 діб – до 18 листопада 2023 року. Це вже восьме продовження початку повномасштабної війни. Щодо призову студентів денної та дуальної форми навчання у вузах України та за кордоном – їх не повинні призивати під час мобілізації в Україні. Однак такі військовозобов’язані можуть стати до лав ЗСУ за власним бажанням.

Мобілізація в Україні: чи можуть призвати студента

Про це розповів юрист Богдан Пересада, пише ТСН .

Порядок призову на військову службу регулюється законами “Про військовий обов’язок та військову службу” та “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

Так, згідно зі статтею 23 ЗУ “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, призову під час загальної мобілізації в Україні не підлягають, серед інших — претенденти на професійну (професійно-технічну), професійну вищу та вищу освіту, асистенти-стажери, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти.

“Це означає, що на період навчання мобілізувати громадянина не мають права. Але відповідно до зазначеної норми законодавства відстрочка поширюється лише на денну та дуальну форму навчання”, – зазначив юрист.

У той же час призов стосується тих студентів, які після закінчення бакалаврату і перед тим, як вступити на магістратуру, тимчасово не вважаються студентами. Вони не здобувають відстрочення, адже офіційно в цей час не здобувають освіту. Також будь-який військовозобов’язаний може піти на мобілізацію добровільно, якщо він придатний до військової служби за станом здоров’я.

За словами юриста, вікових обмежень для вступників немає. Зазначена норма закону також не містить винятків щодо навчання на першій чи другій магістратурі, бюджеті або контракті, здобуття першої чи другої освіти тощо. Відстрочка від мобілізації поширюється на студентів усіх вишів, незалежно від того, це державний чи приватний навчальний заклад.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]