Барометр ЗАЕС вперше за 4 місяці підключили до резервної лінії електропередач, – МАГАТЕ

ЗАЕС вперше за 4 місяці підключили до резервної лінії електропередач, – МАГАТЕ

Просмотров: 266
3 Липня 2023, 17:55

Запорізьку АЕС було підключено до резервної лінії електропередач напругою 330 кВ, вперше за 4 місяці з моменту її пошкодження.

Про це йдеться у  заяві  директора Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаеля Гроссі.

Він заявив, що Запорізьку атомну електростанцію було повторно підключено до єдиної доступної резервної лінії електропередач через чотири місяці після її втрати. Але ситуація з енергопостачанням на майданчику залишається надзвичайно крихкою під час військового конфлікту, що триває, і не є стабільною.

Підключення ЗАЕС до єдиної лінії електропередач, що залишилася, напругою 330 кіловольт (кВ) – з шести таких резервних ліній-було розірвано 1 березня через пошкодження на іншому березі річки Дніпро і відновлено ввечері 1 липня. 

“Повторне підключення лінії 330 кВ важливе, тому що за останні кілька місяців ЗАЕС покладалася на єдину магістральну лінію 750 кВ для зовнішньої електроенергії, необхідної для охолодження реактора та інших важливих функцій ядерної безпеки. До початку конфлікту в лютому 2022 року він мав чотири лінії 750 кВ”, – йдеться у заяві Гроссі.

Лінія 330 кВ в даний час знаходиться під напругою і зберігається як резервна і готова до харчування ЗАЕС, якщо лінія 750 кВ стане недоступною або пошкодженою.

Гроссі зазначив, що під час війни ЗАЕС поки що сім разів втрачала енергопостачання за межами майданчика, що змушувало її тимчасово використовувати аварійні дизель-генератори для отримання електроенергії.

“Хоча повторне підключення резервної лінії електропередач є позитивним, ситуація із зовнішнім електропостачанням станції залишається дуже вразливою, що наголошує на ненадійній ситуації з ядерною безпекою та безпекою на майданчику”, – сказав генеральний директор МАГАТЕ.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]