Барометр Що таке екологічні інвестиції та як вони працюють в Україні

Що таке екологічні інвестиції та як вони працюють в Україні

Просмотров: 165
19 Червня 2023, 15:47

Інвестування в зелене будівництво та чисте довкілля виглядає, як складний термін, проте є простим для реалізації. У що можете інвестувати саме ви та на чий приклад краще спиратися?

У чому проблема?

Українське довкілля вже понад рік страждає від воєнних дій: пошкоджені природні екосистеми, забруднені водні джерела та понищена дика природа. Промислові підприємства своєю чергою, в умовах скрутного економічного становища, не завжди приділяють достатню увагу екологічним принципам. Це призводить до збільшення кількості відходів, які потрапляють у природне середовище, забруднюють ґрунти та водойми, а також до неконтрольованого використання природних ресурсів без необхідного відновлення.

Рішенням для зміни цієї ситуації може бути екологізація, або, як її ще називають, екологічні інвестиції. Що це, та як працює — розповідаємо далі.

Яке рішення?
Екологізація та зелені інвестиції

Екологізація — процес перетворення економіки, який має зменшити згубний вплив виробництва і споживання товарів та послуг. Тобто, це процес постійного екологічного вдосконалення, покращення технологій та вкладання нових ресурсів у цей процес. Останнє називають “екологічними інвестиціями”, і пояснити цей термін можна як створення та впровадження “зелених” технологій, направлених на сталий розвиток. 

Саме інвестиціями їх називають через наступну логіку: впровадження зелених технологій дозволяє зменшити екологічні платежі, і внаслідок цього покращує імідж компанії. Екологічна безпека виробництва стає пріоритетним фактором зацікавленості більшості іноземних інвесторів. Адже продукція, яка відповідає світовим екологічним нормам і стандартам, має більший попит і є конкурентоспроможною. В результаті прибуток збільшується, і з часом такі інвестиції стають прибутковими. 

До речі, екологічні інвестиції — не лише про нові технології. Досліджуючи це питання, науковці прийшли до висновку, що капіталовкладення в розвиток екологічної свідомості громадян — також екологічні інвестиції. Як і дії, спрямовані на збереження довкілля, наприклад, консервація земель, лісів чи водних об’єктів. 

Які приклади екологізації вже є в Україні?

Великі IT-компанії вже активно почали вкладатись в екологізацію. Мова йде про навчання співробітників принципам екологічного споживання та правильному поводженню з відходами. Наприклад, американська компанія Soft Serve, яка має офіси у великих містах України, час від часу проводить спеціальні тренінги, де співробітники вчаться правильно сортувати сміття та дізнаються більше про принципи кругової економіки. В офісах встановлені спеціальні контейнери для роздільного збору відходів, тож працівники одразу можуть застосувати нові знання на практиці. 

Є й державні програми, однією з цілей яких є й екологізація. Наприклад, у Києві є програма субсидіювання енергоефективності будинків, в межах якої 70% суми від ремонту відшкодовують з бюджету, і лише 30% — платять мешканці багатоквартирного будинку. Велика інвестиція у декілька мільйонів, як правило, покриває:

  • купівлю спеціального котла для опалення;
  • встановлення пластикових вікон у під’їзді та на поверхах;
  • утеплення стін багатоповерхівки;
  • у деяких випадках навіть встановлення сонячних панелей.

Все це дозволяє значно зменшити витрати на опалення. Це означає, що ресурсів для обігріву витрачається менше, а отже, і викидів у повітря теж менше.

Ще один приклад — екологічне будівництво. У широкому сенсі це означає:

  • використання найменшої кількості ресурсів, щоб побудувати нове житло;
  • повторне використання будівельних відходів та залучення матеріалів, які не шкодять довкіллю та здоров’ю ані при їхньому виробництві, ані при використанні.

Наприклад, в Гостомелі компанія НЕО-ЕКО будує багатоквартирні будинки на 450 квартир для людей, які втратили домівки через війну. До 98% будівельного сміття, яке залишилось після руйнації використовують повторно.

Як я можу інвестувати у зелене довкілля?

Щоб інвестувати у зелене довкілля, не обов’язково проводити великі фінансові операції та вкладатись в компанії. Свою інвестицію ви можете зробити навіть обираючи побутові предмети для користування вдома. Наприклад:

Відновлювана енергетика: інвестиції у сонячні, вітряні, гідро- та геотермальні електростанції допомагають зменшити залежність від викопних палив та зменшити викиди вуглекислого газу. Тож встановлюючи на приватному або багатоквартирному будинку станцію на ВДЕ (відновлюваних джерелах енергії), ви інвестуєте у зелене довкілля.

Енергоефективність: інвестиції в енергоефективні технології допомагають зменшити використання енергії та витрати на неї. Це можуть бути будівлі з низьким споживанням енергії, енергозберігаючі опалювальні системи тощо. Наприклад, якщо ви купуєте LED-лампочку — це також екологічна інвестиція. 

Утилізація відходів: інвестиції в утилізацію та переробку відходів допомагають зменшити кількість сміття, що потрапляє на сміттєзвалища. Це можуть бути сортувальні лінії, компостування, переробка відходів в енергію тощо. Компостуйте органічні відходи, сортуйте тверді побутові відходи та здавайте їх на переробку.

Електромобільна інфраструктура: інвестиції у створення інфраструктури для електромобілів та розповсюдження електротранспорту допомагають збільшити використання електромобілів та зменшити викиди вуглекислого газу. Мабуть, один з найдорожчих варіантів інвестицій — купівля електромобілю. 

Екологічне будівництво: інвестиції в екологічне будівництво допомагають створювати будівлі з використанням екологічних матеріалів, зберігати енергію та воду, а також зменшувати викиди в атмосферу. Наприклад, покращення енергоефективності будинку — встановлення пластикових вікон, будівництво з матеріалів, які зберігають тепло всередині — один з варіантів екологічних інвестицій у будівництві. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]