Барометр Підрив Каховської ГЕС: науковець назвав три катастрофічні наслідки

Підрив Каховської ГЕС: науковець назвав три катастрофічні наслідки

Просмотров: 491
6 Червня 2023, 18:16

Науковці Херсонського державного аграрно-економічного університету здійснили попередні розрахунки загрозливих наслідків підриву окупантами Каховської ГЕС.

За попередніми пронозами, наслідки підриву Каховської ГЕС загрожують екосистемам. Водночас, щоб визначити всі загрози, потрібно більше оперативної інформації.

Про це сказав старший науковий співробітник кафедри водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрно-економічного університету Євген Коржов, передає “Суспільне”.

Затопить близько 100 кв км

За словами Коржова, площа затоплення внаслідок підриву окупантами дамби Каховської ГЕС становитиме близько 100 кв км: від Нової Каховки до Кізомису.

Затопить територію від Нової Каховки, Дніпрян, до селища Львового. Там рівень води підніметься на 1,6 м.

“За попередніми розрахунками максимальний рівень води підніметься на 1,6 м у верхніх частинах пониззя Дніпра (Нова Каховка, Дніпряни, до селища Львового). Нижче рівень буде підійматися до метра заввишки від теперішнього нині і далі буде пів метра до 0,3 в районі Кізомиса. Для пониззя Дніпра така ситуація не є небезпечною, оскільки підняття рівня буде короткочасним, не більше як тиждень. І які наслідки: вода з Каховського водосховища промиє усі низинні ділянки прибережних смуг пониззя Дніпра і потече собі далі”, — повідомив Євген Коржов.

Осушування Каховського водосховища призведе до зараження води та вплине на роботу атомної електростанці

“Осушення саме Каховського водосховища, оголення багатолітніх мулових накопичень і всієї флори, фауни, що там міститься, призведе до зараження води, падіння рівня Каховського водосховища нижче відмітки 12,7 метра Балтійської системи. Впливатиме на роботу атомної електростанції”, — розповів Євген Коржов.

Підрив Каховської ГЕС — найбільша катастрофа в Європі

У ніч проти 6 червня окупанти здійснили теракт та підірвали Каховську ГЕС. Людей з Херсонської області евакуюють.

Через руйнування Каховської ГЕС підтоплено 24 населені пункти. Вода буде прибувати ще протягом доби.

Стало відомо, що за тиждень до підриву Каховській ГЕС окупаційна влада дозволила не розслідувати аварії на небезпечних об’єктах, 

У Німеччині підрив дамби ГЕС назвали “новим виміром” війни Росії проти України.

Наразі президент України Володимир Зеленський звернувся до НАТО із заявою визначення щодо вступу нашої держави до Альянсу. Росія підірвавши Каховську ГЕС відчуває безкарність, а тому потрібно гарантувати безпеку не лише України, а й Європи. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]