Барометр У Миколаєві затримано чиновника ВСП, який допомагав ухилистам виїхати за кордон

У Миколаєві затримано чиновника ВСП, який допомагав ухилистам виїхати за кордон

Просмотров: 351
2 Червня 2023, 17:17

У Миколаєві затримано чиновника військової служби правопорядку, який сприяв тим, хто ухиляється у виїзді за кордон на підставі фіктивних довідок про стан здоров’я.

Про це повідомили у п’ятницю, 2 червня, у СБУ.

Загалом служба безпеки нейтралізувала ще десять схем ухилення від призову на військову службу. За суми від 1 до 10 тис. дол. організатори угод пропонували громадянам свою «допомогу» у запобіганні мобілізації та нелегальному виїзді за кордон.

Так, у Києві співробітники військової контррозвідки СБУ затримали двох ділків, які пропонували чоловікам уникнути призову через фейкові документи про «погане» здоров’я.

Фігурантами виявилися контрактник Національної гвардії та представник добровольчого формування місцевого товариства.

У Кіровоградській області на операціях викрито керівництво ВАТ «Кіровоградгаз». За гроші чиновники фіктивно працевлаштовували на підприємство осіб призовного віку та таким чином бронювали їх на час мобілізації.

Крім того, фейкові робітники, крім бронювання, отримували і зарплати. Через «схему» посадовці витратили майже 400 тис. грн.

Наразі голові правління та керівнику відділу кадрів підприємства доповідено про підозру за ч. 4 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

У Дніпрі кіберфахівці СБУ затримали голову місцевої благодійної організації, який оформляв ухилістів як волонтери. Таким чином вони намагалися виїхати за кордон нібито для перевезення гуманітарної допомоги.

У Запоріжжі затримано голову районної комісії медико-соціальної експертизи. Вона оформляла фіктивні групи інвалідності для незаконного виїзду за межі України. У ході обшуків у фігурантки виявлено понад 100 тис. дол.

На Житомирщині викрито посадових осіб місцевої фірми, яка отримала оборонне замовлення і таким чином отримала право бронювати від призову до 50% своїх працівників.

Скориставшись цією можливістю, фігуранти «працевлаштовували» своїх знайомих до лав підприємства.

На Закарпатті співробітники військової контррозвідки СБУ ліквідували ще три канали втечі «уклоністів» за кордон. Ділки пропонували виїзд з України на підставі фіктивних документів та в обхід пунктів пропуску.

Двоє фігурантів було затримано «на гарячому» під час спроби нелегального переправлення за кордон групи місцевих жителів через річку човнами.

У Вінниці повідомлено про підозру місцевому перевізнику, викритому на внесення недостовірних відомостей про псевдоводіїв у систему «Путь».

За всіма викритими фактами тривають розслідування. Викриття злочинних схем проводилося спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]