Барометр Польща топитиме кораблі, що загрожують газопроводу з Норвегії

Польща топитиме кораблі, що загрожують газопроводу з Норвегії

Просмотров: 430
5 Травня 2023, 17:30

Підготовлений польським урядом законопроєкт щодо захисту газопроводу має бути схвалений парламентом.

Польща посилює захист енергетичних потужностей та готується знищувати кораблі та літаки, які становитимуть небезпеку для нового газопроводу з Норвегії.

Про це повідомляє Reuters.

Польський уряд схвалив законопроєкт, який дозволяє військовим у винятковій ситуації, коли всі інші можливості вичерпані, топити ворожі кораблі та збивати літаки, щоб запобігти терористичному акту. 

Крім того, цей документ передбачає створення постійної базу берегової охорони в розташованому біля кордону з Німеччиною порту Свиноуйсьце, де розташований термінал для зрідженого природного газу. 

Газопровід з Норвегії Baltic Pipe, що проходить через Данію та Балтійське море, прокладено до Нехожа у Західнопоморському воєводстві. Його спорудження розпочалося наприкінці 2000-х років, відкриття відбулося 27 вересня минулого року – наступного дня після вибуху на російських “Північних потоках”, з якими він перетинається. Потужність трубопроводу – 10 млрд кубометрів на рік.

Польща втратила російські поставки навесні, коли “Газпром” припинив експорт газу до країн, які відмовилися оплачувати його рублями. Втім, Варшава і не планувала продовжувати з “Газпромом” контракт, що закінчувався минулого року. 

На церемонії відкриття Baltic Pipe прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив: “Епоха російського домінування в газовій сфері добігає кінця. Епоха, відзначена шантажем, погрозами та здирством”. 

Єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон назвала газопровід із Норвегії “ключовим проєктом для забезпечення безпеки постачання до регіону”.

Підготовлений урядом Польщі законопроєкт щодо захисту газопроводу має бути схвалений парламентом.

Нагадаємо, Росія використовує для шпигунства за країнами Заходу “кораблів-привиди”, місією яких є збір інформації про критичну інфраструктуру на півночі Європи.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]