Барометр Повістки можуть вручати через родичів — повноваження ТЦК в Україні розширили

Повістки можуть вручати через родичів — повноваження ТЦК в Україні розширили

Просмотров: 285
2 Травня 2023, 15:24

Під час загальної мобілізації та воєнного стану в Україні чоловіків віком від 18 до 60 років можуть викликати до Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (військкоматів), при цьому повістку військовозобов’язаному в деяких випадках мають право вручити через родичів.

Таке роз’яснення дав юрист Максим Шинжирбаєв в ефірі «7 каналу», пише ТСН.

За його словами, повістка вважається врученою належним чином, якщо вона була заздалегідь видана, заповнена особами, які викликають військовозобов’язаного, та видана йому під підпис.

Однак цей документ також може одержати хтось із родичів. Це можливо, якщо військовозобов’язаний постійно проживає з особою, яка отримує повістку, і цій особі вже виповнилося 18 років.

«Наприклад, особі виповнилося 18 років, вона підлягає терміновій військовій службі. Повістку можуть вручити через батьків, якщо вони живуть разом. Однак коли, наприклад, 40-річний військовозобов’язаний живе окремо, але прописаний у батьків, то в такому разі неможливо через родича вручити. Тільки якщо достеменно відомо, що особа там мешкає постійно», – наголосив юрист.

Максим Шинжирбаєв додав, що повістку обов’язково мають видати власноруч, а не надсилати поштою. Неправильним врученням повістки є оповіщення через вайбер, телефон чи смс. 

Юрист нагадав, що відмова від вручення належним чином оформленої повістки може стати підставою для кримінального звинувачення.

«Це вже, по суті, ухилення [від мобілізації]», – зазначив Шинжирбаєв.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]