Барометр У Києві викрили «ділків», які допомагали громадянам РФ «працевлаштуватися» у Європі, – СБУ

У Києві викрили «ділків», які допомагали громадянам РФ «працевлаштуватися» у Європі, – СБУ

Просмотров: 178
12 Квітня 2023, 18:30

Співробітники СБУ та Національної поліції ліквідували у Києві масштабну схему продажу медпрацівникам України та РФ підроблених документів, які необхідні для працевлаштування в країнах Європейського Союзу. Таким чином російські лікарі намагалися «легалізуватися» за кордоном. 

Про це повідомляється на сайті Служби безпеки України.

Зазначається, що до організації оборудки причетне керівництво одного зі столичних громадських об’єднань. За гроші фігуранти пропонували клієнтам «допомогу» у виготовленні фальшивих документів для підтвердження кваліфікаційного рівня медперсоналу в країнах ЄС нібито від імені Міністерства охорони здоров’я України.

До переліку підробок входили:

  • рекомендаційні листи;
  • довідки про набутий досвід;
  • сертифікати доброчесності та про успішне закінчення профільних навчальних курсів.

Повідомляється, що основними клієнтами були медпрацівники з України, у тому числі з тимчасово захоплених районів Донецької та Луганської областей, а також російські лікарі. Для них ділки виготовляли фіктивні міжнародні сертифікати «Good Standing», які необхідні для роботи в закордонних медичних установах.

Крім того, вказується, що зловмисники торгували фальшивими документами Міністерства охорони здоров’я України про нібито визнання дипломів навчальних медзакладів так званої «Л/ДНР». Вартість таких «послуг» становила до 3 тисячі доларів. Сума залежала від кількості необхідних «документів» – від посвідки на підтвердження медичної практики до «повного пакета» з міжнародними зразками.

За місяць «ділки» обслуговували до 40 «замовників». Оплату отримували на банківські картки або готівкою.

За даними слідства Державного бюро розслідування, «схему» організував підприємець з Горлівки, який у 2014 році переїхав до Києва. Згодом відкрив у столиці громадське об’єднання. Для цього орендував три місцеві офіси і створив інтернет-ресурси, які займались «розкруткою» громадської організації.

Під час 16 обшуків у київських офісах фігурантів та за адресами їхнього реального проживання виявили:

o   комп’ютери, флеш-носії та мобільні телефони із доказами протиправної діяльності;

o   чорнову бухгалтерію;

o   27 печаток медустанов у РФ і на тимчасово окупованих територіях України;

o   пристрої для виготовлення відтиску печаток;

o   підготовлені до продажу фальшиві документи.

Наразі організатору оборудки повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: частина 3 стаття 190 («Шахрайство»); частина 1 стаття 353 («Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи») та частина 2 стаття 358 (« Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів»).

У Державному бюро розслідувань вказали, що планується офіційне звернення до Міністерства охорони здоров’я України щодо інформування всіх закордонних партнерів про невизнання документів, виданих громадською організацією фігуранта.

Наразі тривають слідчі дії.

Нагадаємо, СБУ викрила ділків, які вкрали понад ₴150 млн в українських компаній, що опинилися під тимчасовою окупацією РФ. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]