Барометр Правоохоронці України та Польщі викрили шахрайську схему виманювання грошей за “виїзд” із Бахмута

Правоохоронці України та Польщі викрили шахрайську схему виманювання грошей за “виїзд” із Бахмута

Просмотров: 283
10 Квітня 2023, 18:25

Зловмисники обманювали переважно людей з інвалідністю та батьків маленьких дітей.

Кіберфахівці Служби безпеки України та польські правоохоронні органи нейтралізували транснаціональне угруповання шахраїв, яке створило схему виманювання грошей з мирних жителів фронтових районів, які бажали евакуюватися в безпечніші місця. Зокрема, зловмисники обманювали цивільних з Бахмута і Вугледара, повідомила СБУ в Telegram.”За різні суми ділки «гарантували» місцевим жителям вивезти їх до безпечніших регіонів нашої держави. Середня вартість таких «послуг» становила 30 тисяч грн”, – з’ясували правоохоронці.

За їхніми даними, діяли шахраї через групи в соціальних мережах та популярні месенджери, де переважно давали “обіцянки” людям з інвалідністю і батькам малих дітей.”У своїх клієнтів брали «передоплату» у розмірі 50% від заявленої суми. Гроші отримували на банківські картки, оформлені на підставних осіб. Після отримання коштів ділки припиняли спілкування з потерпілими і більше не виходили на зв’язок”, – розповіли в Службі безпеки.Як зазначається, усього зловмисники “видурили” у цивільних більше ніж півтора мільйона гривень.Крім цього, шахраї зосереджувалися на чоловіках призовного віку, яким пропонували виготовити підробні документи для виїзду з України за “окрему плату”. 

Правоохоронцям вдалося затримати одного з можливих організаторів злочинного угруповання на території нашої держави. Це житель Житомирської області, який безпосередньо зв’язувався з клієнтами і розповідав про “умови” евакуації. 

За даними слідчих, інші двоє організаторів, які є українцями, перебувають в одній з країн Європейського Союзу. Зараз проводяться заходи для їх затримання й екстрадиції в Україну.

Також СБУ провела обшуки в помешканнях фігурантів справи у кількох областях. У результаті там виявили мобільні телефони з доказами та десять банківських карток, на які надходили гроші від потерпілих.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]