Барометр В Южноукраїнську діятиме програма безплатної стерилізації безпритульних тварин

В Южноукраїнську діятиме програма безплатної стерилізації безпритульних тварин

Просмотров: 347
6 Квітня 2023, 17:38

В Южноукраїнську незабаром діятиме програма безплатної стерилізації безпритульних тварин.

Послугою зможуть скористатися ті, хто опікується вуличними котами та собаками, а також люди, що не мають можливості оплатити цю процедуру.

Про безоплатну стерилізацію  повідомила лідерка ГО «Дай Лапу ЮУ» Альона Бутто.

Місцеві зоозахисники заявили про себе півтора року тому: проводили акції під гаслами «Тварини в місті» та «Тваринці по хатинці». Вони активно привертали увагу громадськості до проблем безпритульних тварин, збирали кошти на будиночки для кішок (вже придбано та встановлено 15).

Наприкінці 2022 року ГО «Дай Лапу ЮУ» почала співпрацювати з UAnimals – всеукраїнською організацією, яка бореться за права тварин та працює у різних форматах: від зоозахисних рейдів до роботи в законодавчій площині. З початком повномасштабної війни громадські активісти продовжують опікуватися хвостатими: евакуюють їх із зон бойових дій, допомагають притулкам ліками та кормами. Так, благодійники Южноукраїнська отримали від цієї організації майже півтори тони їжі для чотирилапих.

Альона Бутто розповіла, що під час перемовин із представниками столичної організації дізналася про можливість реалізації програми безплатної стерилізації у нашому місті. Зоозахисники UAnimals зауважують, що стерилізація – найгуманніший та найефективніший метод регуляції чисельності безпритульних тварин та визнаний фахівцями міжнародних організацій.

У волонтерів з Києва є спеціально обладнаний автомобіль для проведення оперативного втручання. За один день бригада ветеринарів може простерилізувати близько 30 тварин. Мобільні операції в Южноукраїнську планують проводити з 10 по 14 квітня, потім – з 19 по 23 квітня. На волонтерських засадах стерилізуватимуть безпритульних тварин та улюбленців внутрішньо переміщених осіб. Безкоштовна послуга також буде доступна для людей, які доглядають за декількома тваринами і не мають фінансового ресурсу, щоб заплатити за операцію.

Після втручання тваринці необхідна перетримка – це має бути сухе, чисте приміщення. За словами Альони Бутто, місцеві любителі тварин забиратимуть додому чотирилапих, поки вони не відновляться. Після цього їх відпустять у звичне середовище.

Щоб потрапити на пільгову стерилізацію тварин та дізнатися всю необхідну інформацію, телефонуйте представникам ГО «Дай Лапу ЮУ» за номером: +38 (096)- 482-89-74.

На території Южноукраїнської громади існує притулок для бездомних собак. Наразі там 189 чотирилапих безхатченків. Заклад перебуває на балансі КП СКГ та фінансується з міського бюджету. Щомісяця утримання притулку обходиться майже у 200 тисяч гривень. Як повідомила очільниця комунального підприємства Лідія Паламарчук, вони теж працюють над регуляцією чисельності собак. Зокрема за три місяці 2023 року було відловлено 42 тварини, з них 25 – простерилізовано. Ця робота проводилася на договірних засадах з ветеринарною службою.

Наразі співробітники КП СКГ завершують ремонт приміщення в притулку, де надаються ветеринарні послуги та проводяться операції. Також там будуть облаштовані кімнати для перетримки тварин. Нові умови сприятимуть ефективнішій роботі. Однак результат мешканці громади побачать лише через сім років. Саме такий термін потрібен, щоб популяція зменшилася, зазначила Лідія Володимирівна. Її слова підкріплені досвідом сусідніх держав, таких, як Польща.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]