Барометр Зеленський показав підвал школи, де окупанти 27 днів утримували українців

Зеленський показав підвал школи, де окупанти 27 днів утримували українців

Просмотров: 156
3 Квітня 2023, 18:12

Під час робочої поїздки до Чернігівської області президент Володимир Зеленський разом із віце-канцлером, міністром економіки та захисту клімату Німеччини Робертом Габеком та генеральним секретарем Ради Європи Марією Пейчинович-Бурич оглянули наслідки окупації російськими військами села Ягідного та скоєних ними військових злочинів.

Про це повідомила прес-служба Офісу президента в понеділок, 3 квітня.

Глава держави разом із іноземними гостями відвідав школу, у підвалі якої з 3 по 30 березня 2022 року окупанти утримували в антисанітарних умовах, без води та їжі 367 цивільних. 

«Серед заручників було 50 дітей, у тому числі кілька немовлят – найменшому було півтора місяці. 11 людей померли, не витримавши нелюдських умов. Десятьох розстріляли російські окупанти», – йдеться у повідомленні.

Президент та європейські гості поспілкувалися з жителями села, яких утримували у підвалі школи.

«Дякую за те, що вижили, змогли дочекатися наших воїнів і розповісти всьому світові про ту трагедію, яку принесла Росія, російські військові разом з їхнім керівництвом, їхнім президентом, на нашу землю», – наголосив Зеленський. 

Глава держави зазначив, що мешканці Ягідного пережили страшні випробування. За його словами, у цьому селі до окупації проживало близько 400 осіб, і майже 370 осіб утримували у шкільному підвалі площею менше ніж 200 квадратних метрів.

«27 днів були у підвалі. Вижили – стоячи і сидячи. 11 людей, на жаль, загинули. І всі ці люди якимось чином у темряві жили та чекали на повернення України», – сказав він.

Президент розповів, що бранці у темряві писали на стінах прізвища та дати смерті односельців, щоб не забути. А діти писали рядки гімну України.

«Це дуже важливо, що ці люди вижили. Дуже важливо, що наші війська деокупують сьогодні щодня такі населені пункти, де справжні герої», – додав Зеленський.

Глава держави наголосив на важливості присутності на звільнених територіях України представників країн-партнерів, які можуть все побачити на власні очі.

«Важливо бути в таких підвалах, щоб зрозуміти, щоб допомагати Україні. Думати, як знайти спосіб говорити з Росією», – сказав президент.

Зеленський також подякував місцевим жителям та владі, які щодня в російській окупації боролися за своє життя.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]