Барометр Проросійський пропагандист Коцаба втік з України завдяки матері

Проросійський пропагандист Коцаба втік з України завдяки матері

Просмотров: 400
24 Березня 2023, 15:09

Звинувачений у державній зраді проросійський блогер Руслан Коцаба зміг виїхати з України на підставі того, що супроводжував свою матір з інвалідністю.

Про це свідчать надані Коцабою під час перетину кордону медичні документи, пише сайт “Наші гроші. Львів”.

Військовозобов’язаний 56-річний Руслан Коцаба, чия справа слухається в суді, перетнув український кордон зі Словаччиною 24 серпня 2022 року через пункт пропуску у Малому Березному на Закарпатті.

Нагадаємо, що українським чоловікам віком до 60 років на час дії воєнного стану заборонений виїзд із країни, проте є певні винятки – зокрема для тих, хто супроводжує людей із важкою формою інвалідності.

Раніше Держприкордонслужба у відповідь на запит “Суспільного” відмовилася повідомити, яким чином і коли Руслан Коцаба перетнув кордон, посилаючись на те, що це інформація з обмеженим доступом.

Зараз Коцаба перебуває у США за програмою “Єднання заради України”, запровадженої для допомоги українським біженцям. Про це Коломийському міськрайонному суду, де розглядають справу Коцаби за звинуваченням у держзраді, повідомила його адвокатка Світлана Новицька. За її словами, американську візу Коцаба отримав у жовтні 2022 року, і він має намір оформити статус політичного біженця.

Прокурор Івано-Франківської обласної прокуратури Олексій Безрукий розповів, що на наступному засіданні суду в Коломиї 11 квітня обвинувачення клопотатиме про оголошення Коцаби у розшук і його арешт.

“Раніше йому уже обирали запобіжний захід тримання під вартою, але апеляційний суд його скасував. В подальшому обвинувачений з’являвся на засідання і не порушував встановлених правил, а тому підстав для обрання нового запобіжного заходу не було”, – пояснив Безрукий “НГЛ”.

Контекст

Журналіста і блогера з Івано-Франківська Руслана Коцабу затримали 8 лютого 2015 року за підозрою в державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України. Перед цим він активно виступав проти проведення мобілізації до ЗСУ, записував відеозвернення. Журналіста взяли під арешт.

12 травня 2016 року Івано-Франківський міський суд засудив Коцабу до 3,5 років позбавлення волі, визнавши винним у перешкоджанні ЗСУ, проте виправдав за звинуваченням у державній зраді.
Однак уже 14 липня 2016 року Апеляційний суд Івано-Франківської області повністю виправдав Коцабу, і він вийшов на волю.

Під час перебування за ґратами івано-франківський журналіст став прапором так званих “антивоєнних”, а також проросійських сил в Україні, які на прикладі його справи обвинувачували владу в політичних репресіях.

Після звільнення Руслан Коцаба неодноразово брав участь у проросійських акціях, заходах колишніх “регіоналів”, записував відеозвернення тощо. Нардепи-“опоблоківці” Рабинович і Мураєв створили нову партію з Коцабою.

Вищий спеціалізований суд України 7 червня скасував виправдувальний вирок Коцабі та призначив нове провадження в суді апеляційної інстанції. З квітня 2019 року справа Коцаби перебуває на розгляді у Коломийському суді.

І на суді, і надалі Коцаба заявляв, що війна на сході є “громадянською”. Надалі він називав АТО “незаконним”, підтримував так звані “ДНР/ЛНР” тощо. Із подібними месиджами він брав участь в ефірах російських і проросійських каналів, працював на проросійських телеканалах типу NewsOne тощо.

2019 року Аахенська премія миру скасувала нагородження Коцаби через антисемітизм.

Після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році Коцаба став позиціонувати себе як “пацифіста” – зараз він відносить себе до так званого “Українського руху пацифістів”.

Восени 2022 року він записував відео зі Страсбурга. У січні 2023 року стало відомо, що Коцаба виїхав до Америки. При цьому зі США Руслан Коцаба продовжує поширювати проросійські наративи.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]