Барометр Чеські добровольці відлупцювали свого самозванця, який замість підтримки ЗСУ закликав не підтримувати Україну

Чеські добровольці відлупцювали свого самозванця, який замість підтримки ЗСУ закликав не підтримувати Україну

Просмотров: 335
24 Березня 2023, 13:45

Чеський блогер-євроскептик Матоуш Булірж їздив в Україну, видавав себе за “легіонера ЗСУ” та водночас розповідав про розкрадання і недоцільність підтримки України. Добровольці із Чехії в Україні зловили його на брехні, а ближча розмова завершилася бійкою. Тепер контрверсійний активіст повернувся на батьківщину лікуватися.

Про цю історію, яку зараз обговорюють у чеських ЗМІ, пише сайт ProUkrainu – проєкт видання Blesk.cz.

Провідні медіа Чехії помітили блогера через його вкрай суперечливе відеозвернення, яке два тижні тому почало поширюватися чеським сегментом соцмереж.

“У чистенькій уніформі кольору хакі, у балаклаві та шоломі він (Матоуш Булірж) видавав себе за воїна Збройних Сил України. Також мав наліпку “Чеські легії”. За його твердженнями, у квітні 2022 року він поїхав з Чехії в Україну воювати проти російської армії. Однак минуле конспіролога Буліржа, якого вже звинувачували в расизмі й сумнівах у ромському Голокості, та який вимагав заборони ісламу або виходу Чехії з ЄС, жорстоко виступав проти LGBT, гендеру, мультикультуризму, певною мірою суперечило його намірам. Він також, зокрема, висловлювався проти прийняття України до Євросоюзу, як і проти самого ЄС, переповідає ProUkrainu. “Я – проти намагань нашого уряду прийняти у Чехії кілька сотень тисяч українців, бо я – чех, а не українець, тому захищаю чеські інтереси”, – писав Булірж на своєму сайті, хоча й називав Росію агресором.

Протягом 13 років Матоуш Булірж із Ліберця служив в’язничним охоронцем та в інших органах безпеки. Раніше Матоуш Булірж був засуджений умовно за встановлення антиромських знаків на пам’ятнику в селі Лети, де за часів Другої світової війни був нацистський концентраційний табір для ромів. Також він безуспішно балотував до Європарламенту з антиєвропейськими гаслами від руху “Перша республіка”.

Як довго Булірж перебував в Україні, на яку “має свій погляд”, невідомо, як і те, чим тут займався. Однак записав у балаклаві та шоломі критичне щодо України відеозвернення.

“У цьому скандальному відео, яке Булірж зняв нібито на сході України й опублікував 12 березня, зазвучали сумніви і скепсис у правильності оборони України від російського агресора. Блогер відмовляв своїх підписників від фінансової чи матеріальної допомоги Україні, хоча сам там перебував і мав би бачити наслідки обстрілів”, – пише виданні.

Чех стверджував, нібито в Україні немає жодної західної техніки, яка могла б вступити в бій. Він казав, що “українці вкрали і розпродали все”, що допомога для солдатів на фронт не надійшла, тут їздять лише на старій радянській техніці. Тож Україна не заслуговує подальшої допомоги, а чеська “держава викидає гроші у вікно”.

Пізніше з’ясувалося, що Булірж насправді не був на фронті і лише одного разу вистрелив з АК-47.

Натомість його звернення активно поширювали чеські та словацькі конспірологи, у різноманітних ультраправих, комуністичних, євроскептичних та проросійських групах. В результаті його переглянуло понад 600 тисяч користувачів, а прокоментували – 8 тисяч.

Реакція не забарилася. На розмову з Буліржем прийшли чеські добровольці ЗСУ.

У напруженій атмосфері розмова набрала дуже серйозних тонів. Чоловіки спочатку намагалися словами переконати Буліржа в тому, що він неправий та не бачив реальної ситуації. “…Ти — сука! Чого знизуєш плечима, уй***ку?.. Для чого розганяєш его на відео?” – запитував його один із чехів. Він запитав провокатора, де він міг бачити чи не бачити західну техніку на фронті, якщо ніде не був і нічого не робив? “Ти критикуєш те, про що знаєш абсолютний нуль! Ти один раз проїхався на БТРі і одразу виставляєшся на відео”, – продовжив співрозмовник. Булірж казав, що бачив надану Україні техніку на заході країни.

Зрештою розмова завершилася рукоприкладством. “Ще раз тут спробуй з’явитися!..” — кричить на одному з відео чоловік у камуфляжі лежачому Буліржу та б’є його кулаком.

“Усі хлопці там дуже ображені сказаним ним (Буліржем) на відео. Кілька разів всі намагалися пояснити йому, що він бреше. Мене зовсім не дивує, що інші добровольці мали таку реакцію”, – розповів євродепутат Томаш Здеховський (партія KDU-ČSL), до якого апелював Булірж і якого тепер звинувачує в організації нападу.

Речник євродепутата заявив, що Здеховський раніше навіть не знав про діяльність Буліржа.

“Переглянувши більше його відео, я зрозумів, що він просто поширювач дезінформації. Його твердження розлютили чехів, які воюють в Україні. Але я ніколи нікого не закликав до фізичного нападу. Я не виправдовую фізичні напади. Але чого очікував пан Булірж? Що ніхто з чехів, які там, на відміну від нього, ризикують життям, не побачить ці брехливі відео? Ймовірно, він був дуже наївним”, – заявив Томаш Здеховський.

Про повернення Матоуша Буліржа до Чехії 20 березня повідомив його адвокат Радек Сухи. Він заявляв намір “повідомити відповідні органи про безпрецедентний підхід консульства Чехії в Україні, яке відмовило клієнту без подальшої допомоги”. Однак, за словами речника Міністерства закордонних справ Чехії Деніела Дрейка, консульство не зобов’язане допомагати тим чехам за кордоном, які не мають перешкод для повернення. А Булірж мав і можливість, і кошти, щоб повернутися на батьківщину.

Хоча Булірж стверджує, що перебуває на українському боці, але його дописи популярні насамперед серед проросійських і дезінформаційних каналів. Зокрема, його підтримав лідер проросійської маргінально-“патріотичної” сцени Чехії Їндржіх Райхл, який нещодавно скликав антиукраїнський мітинг на Вацлавській площі в Празі.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]