Барометр Нардеп Чорноморов розповів про шляхи модернізації агроінфраструктури

Нардеп Чорноморов розповів про шляхи модернізації агроінфраструктури

Просмотров: 1939
23 Березня 2023, 13:56

На сьогодні всі наявні об’єкти інженерної інфраструктури державних меліоративних систем як у зоні зрошення, так і у зоні осушення, зношені більш ніж на 85%. Для розв’язання цього питання, аграрний комітет підтримав законопроект, спрямований на подальше реформування управління державними меліоративними системами.

Про це у своєму блозі на “Ліга” пише народний депутат України Артем Чорноморов, який представляє у Верховній Раді Миколаївщину.

“На сьогодні всі наявні об’єкти інженерної інфраструктури державних меліоративних систем як у зоні зрошення, так і у зоні осушення, зношені більш ніж на 85%. Вони майже повністю відпрацювали строк експлуатації – уже не тільки нормативний, а й фізичний та є морально застарілими. Структура управління та утримання цих систем перебували на бюджетному фінансуванні, що не дозволяє залучати зовнішні інвестиції у їх модернізацію та розвиток. Ще більшої актуальності системи зрошення та меліорації набули зараз, в умовах війни. Адже руйнувань зазнає і меліоративна інфраструктура, особливо це стосується об’єктів на територіях, які наразі тимчасово окуповані або перебувають у зоні бойових дій. У післявоєнний час їх необхідно буде повністю відновлювати. Але спочатку для цього потрібно створити відповідні законодавчі передумови”, – зазначає нардеп.

Він додає, що у співпраці з народними депутатами Олександром Гайду, Олегом Тарасовим та іншими парламентарями, на розгляд Верховної Ради України був переданий проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення системи управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем державної власності. Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики рекомендував прийняти його за основу.

“Цей Законопроект ми розробили в продовження реформи зрошення, розпочатої з прийняттям ініційованого мною Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації». Цей закон вже почав ефективно працювати та дав можливість аграріям об’єднуватися з метою ефективного зрошення. Ключовими принципами реформи зрошення буде збереження цілісності меліоративної інфраструктури, врахування фізико-географічних умов території України та відокремлення функції управління водними ресурсами від функції управління інфраструктурою водного господарства та надання послуг. Саме тому законопроектом пропонується впровадження ефективного управління об’єктами інженерної інфраструктури меліоративних систем, які залишаються у державній власності”, – розповідає нардеп.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]