Барометр Гендиректор ПАЕС Полович купив мішки для захисних споруд по вп’ятеро завищеній ціні за 31 млн

Гендиректор ПАЕС Полович купив мішки для захисних споруд по вп’ятеро завищеній ціні за 31 млн

Просмотров: 16160
21 Березня 2023, 09:51

Керівника Південноукраїнської АЕС Ігоря Половича продовжують викривати у корупційних схемах: на цей раз ВП ПАЕС 9 березня 2023 року без використання електронної системи уклала угоду з фірмою “Енергопромбуд” про будівельні роботи на 31 мільйон гривень.

Про це повідомляють “Наші гроші“, посилаючись на систему “Прозорро”.

До травня на Південноукраїнській АЕС улаштують тимчасові штучні захисні споруди із мішків, які купують по завищеній вп’ятеро ціні.

Зазначається, що значна частина підряду припадає на придбання 4 680 біг-бегів. У підсумковій відомості ресурсів на них припадає 14 мільйонів гривень (без ПДВ). Ці біг-беги вказані по ціні 3 029 гривень за штуку. Технічні характеристики невідомі, але кошториси включають навантаження і розвантаження автокраном вантажів до 1,5 т з уточненням, що йдеться про біг-беги.

При цьому у відкритих джерелах порожні біг-беги різних видів коштують близько 300-600 гривень, що принаймні вп’ятеро дешевше. Наприклад, в інтернет-магазині «ПрофіПак» найдорожчі поліпропіленові біг-беги 230х85х85 см із фартухом, глухим дном та чотирма петлями продаються по 619 грн. Вони мають щільність 160 г/кв. м і вантажопідйомність 1,5 т.

Виробник “Vialplus” продає біг-беги різних розмірів для кар’єрів із фартухом, глухим дном, чотирма петлями, щільністю 110-180 г/кв. м вантажопідйомністю 0,5-2 т. Серед них, наприклад, біг-беги розміром 90х90х160 см і щільністю 130 г/кв. м коштують 194 грн.

Тому навіть якщо атомники купили біг-беги відразу заповнені піском чи землею, то вони б не могли коштувати 3 тисячі гривень за штуку. Оскільки півтори тони такого наповнювача коштують в десятки разів дешевше.

Директоркою вознесенського “Енергопромбуду” є Тетяна Гнип, а засновниками – Алла Троянова та Анастасія Ясеницька. За даними системи “YouControl”, він входить у групу “Корпорація Бугські Кар’єри” подружжя Матвія та Анастасії Ясеницьких.

Туди ж входить і южноукраїнська фірма “Юженергобуд” Анастасії Ясеницької, яке банкрутує. Колись частку в “Юженергобуді” мала “А-Трейд”, яка раніше належала Олександру Альтману, відомому через рейдерське захоплення телеканалу ТВі у 2013 році. У 2015 році АМКУ штрафував “Енергопромбуд” і “Юженергобуд” за змову на тендерах “Енергоатома”.

Нагадаємо, раніше Південноукраїнську АЕС колихнув корупційний скандал – закупівля кабелю по втричі завищеній ціні у кошторисі модернізації ПАЕС на 335 млн.

До цього Генерального директора Південноукраїнської АЕС Ігоря Половича звинуватили у корупції та змові у проведенні тендерних закупівель на суму 544 млн гривень з фірмами, власник яких надав йому будинок.

У минулому розслідуванні було встановленно, що Ігорь Полович проживає у будинку котеджного містечка Южноукраїнська на вул. Південна, 23 разом зі своєю родиною. Будинок належить на праві власності Ясеницькій Анастасії Йосипівні.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб Ясеницька Анастасія Йосипівна є власницею або співвласницею 7 компаній:

ПрАТ «Юженергобуд»;

ТОВ «УМР Гідроенергобуд»;

ТОВ «Южно-бугський кар’єр»;

ТОВ «Управління виробничо-технічної комплектації Юженергобуд»;

ТОВ «Вознесенський гранітно-щебеневий завод»;

ТОВ «Бранден»;

ТОВ «Енергопромбуд».

Відомо, що фактично підприємствами керує справжній власник – Іван Матвійович Ясеницький (син Анастасії Йосипівни).

Ці компанії перевірили за допомогою ресурсу громадського контролю за закупівлями DOZORRO.

Як виявилося, за час перебування на посаді Генерального директора ПУАЕС Ігоря Половича  (з середини літа 2021 року по теперішній час) ПрАТ «Юженергобуд» і ТОВ «Енергопромбуд» перемогли у 24 тендерах, оголошених ВП ПАЕС на загальну суму 138 мільйонів гривень.

Крім цього, дані фірми виконують роботи на Південноукраїнській АЕС, замовником яких є ВП «Атомпроектінжиніринг» – 5 тендерів на суму 406 мільйонів.

Посилання на тендери – ТОВ «Енергопромбуд»

Посилання на тендери – ПрАТ «Юженергобуд».

Загальна сума виграних тендерів та вже виконаних робіт складає 544 мільйона гривен.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]