Барометр Дедалі більше громадян спілкуються українською у повсякденному житті – опитування

Дедалі більше громадян спілкуються українською у повсякденному житті – опитування

Просмотров: 280
10 Березня 2023, 19:29

2022 року в Україні зросла частка громадян, які спілкуються українською мовою у повсякденному житті.

Дедалі більше громадян спілкуються українською у повсякденному житті - опитування

Про це свідчать  результати опитування , проведеного Фондом “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова. “У 2022 році зросла частка громадян, які використовують українську мову у повсякденному житті, порівняно з 2021 роком. Якщо у 2021 році цей показник становив 64%, то у 2022-му він зріс до 71%. У той же час рівень вживання російської мови знизився майже на 10%. Така динаміка є наслідком як ефекту символічної відмови, так частково і неможливістю проводити дослідження громадської думки на окупованих та прифронтових територіях півдня та сходу”, – йдеться у повідомленні.

Дослідження показало, що російська мова залишається поширеною у повсякденному спілкуванні у південному та східному макрорегіонах. У той же час варто мати на увазі, що практика вживання мов не обмежується лише спілкуванням у сім’ї або з найближчими друзями. Найімовірніше, значна частина тих, хто відзначила російську як кращу мову спілкування вдома, користуються українською у публічній сфері, спілкуючись з україномовним співрозмовником тощо.

Зберігається ще й відмінність у мовної практиці мешканців різних типів населених пунктів. Зокрема, як це було й раніше, у містах півдня та сходу України російська мова повсякденного спілкування досі є поширеною, тоді як жителі селищ та сіл переважно україномовні.

“Зросла і частка громадян, які вважають українську мову рідною. Якщо у 2021 році частка населення, яка вважала українську мову рідною, становила 77%, то за рік вона зросла до 87%. При цьому українська мовна ідентичність переважає у всіх регіонах України”, – йдеться у результатах опитування.

Опитування проведене з 13 по 21 грудня 2022 року методом face-to-face проводилось у: Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Чернівецькій областях (Західний макрорегіон); Вінницькій, Житомирській, Київській, Кіровоградській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Черкаській, Чернігівській областях, а також у місті Києві (Центральний макрорегіон); Миколаївській, Херсонській та Одеській областях (Південний макрорегіон); Дніпропетровській, Запорізькій, Харківській областях (східний макрорегіон).

Опитування проводилося за стратифікованою багатоступінчастою вибіркою. Структура вибіркової сукупності відтворює демографічну структуру дорослого населення територій, на яких проводилося опитування, станом на початок 2022 року (за віком, статтю, типом поселення).  

Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки вбирається у 2,3%. Водночас, додаткові систематичні відхилення вибірки можуть бути зумовлені наслідками російської агресії, зокрема вимушеною евакуацією мільйонів громадян.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]