Барометр “Як виглядає окопна війна з передньої лінії” – журналісти THE NEW YORK TIMES побували на позиціях 79-ки

“Як виглядає окопна війна з передньої лінії” – журналісти THE NEW YORK TIMES побували на позиціях 79-ки

Просмотров: 275
9 Березня 2023, 13:11

– Російські війська були настільки близько, що Богдан, український військовий 79-ї десантно-штурмової бригади, міг бачити, як вони риються.

Щоб не померти, на цій безлюдній ділянці випаленої землі на сході України потрібно копати. Богдан хоче, щоб росіяни померли. Тож він підняв реактивний гранатомет на плече, визирнув з-за мішків з піском, встановлених на краю траншеї, і вистрілив. Копання припинилося. Через кілька хвилин російські солдати відкрили вогонь із автоматичної зброї. Потім все стихло. «Ми їх змусили замовкнути», — задоволено сказав Богдан, пробираючись до бункера глибше під землею. «Мені просто потрібно випити кави».

Це життя у місці, яке українські військові називають нульовою лінєю — найдальшим краєм лінії фронту, де до росіян лише 300 ярдів.

Серед багнюки та бруду, коли замерзлі шматки землі змінюються товстою глиною, є багато способів убити та бути вбитим. Російські вертольоти регулярно обстрілюють українські окопи. Росіяни обстрілюють українські позиції з важкої артилерії за багато кілометрів і кидають невеликі загони солдатів, щоб спробувати проникнути в українські окопи темної ночі.

Потужні дрони кружляють над головою, ведучи спостереження, а менші – квадрокоптери – скидають саморобну вибухівку в траншеї. Російські атаки можуть включати бронетехніку та танки, або вони можуть наступати хвилями піхотинців, які намагаються штурмувати траншеї. Українці завдають ударів у відповідь. І в цьому осередку фронту, біля зруйнованого міста Мар’їнка, що на Донеччині, вони протягом року практично зірвали усі спробу росіян захопити нові землі.

New York Times отримав можливість потрапити до бійців 79-ї окремої десантно-штурмової бригади на лінії фронту, щоб краще зрозуміти, як відчувають війну солдати, які знаходяться достатньо близько, щоб побачити росіян на пошматованих українських землях. Повні імена солдатів не розголошуються з міркувань безпеки.

Українські бійці, які були безпосередніми свідками атак, кажуть, що росіяни часто відправляють першу хвилю піхоти на штурм траншеї, знаючи, що вони всі, ймовірно, будуть убиті. Російські спостерігачі фіксують вогневі позиції українських військових і відкривають по цих місцях шквальний вогонь з мінометів і артилерії. Потім набігає друга хвиля російської піхоти, намагаючись проникнути в траншею. Це жорстока тактика, яку б упізнали мільйони солдатів, що юрмилися в окопах більше століття тому під час Першої світової війни. Французький офіцер капітан Андре Лаффарг у брошурі під назвою «Атака в окопах» так описував ті події: «Війна це пробивання добре захищених укріплень, що обходиться неймовірною ціною. Піхотні частини зникають у вогняній печі, як жмені соломи», — відзначав він.

Щоб вийти на нульовий рубіж за Мар’їнкою, українські солдати повинні подолати мережу окопів, подолати відкриті проміжки, залишені для танків, і розбиті села. Траншеї побудовані з вигинами, щоб стримувати вибухову дію, якщо всередину впаде міномет або граната. Зверху місцями настилають сітку та ожину, щоб приховати контури. Українські солдати, які добре знайомі з географією, мають спостерігачів, які постійно слідкують за місцевістю. У спокійні моменти — і навіть у найнебезпечніших куточках України багато часу витрачається на очікування наступного нападу насильства — солдати їдять їжу з консервних банок і піклуються про «українських бойових котів», які патрулюють окопи від щурів. Хоча лінія фронту простягається на 600 миль, обидві армії вирили тисячі миль окопів, побудованих ешелонами, щоб у разі падіння одного з рубежів солдати могли відступити на безпечніші позиції. На додаток до невеликих штурмів, Росія тижнями намагається прорвати українські лінії оборони більш масштабними атаками, включно з броньованими колонами.

Невдовзі після візиту The Times розвідувальні підрозділи 79-ї бригади виявили поблизу рух російських танків і бронетехніки. Згідно із заявою бригади, росіяни намагалися обійти українських воїнів з флангів, щоб «розпочати масований штурм». Але їх вдалося наздогнати, і десантники, використовуючи протитанкові ракети Javelin, пошкодили кілька російських танків і БМП.

В окопах солдати знають, що росіяни продовжуватимуть наступати. І кажуть, що готові до того дня, коли самі підуть в атаку”.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]