Барометр “Було моторошно”. Жителі села на Миколаївщині розповіли про життя під обстрілами

“Було моторошно”. Жителі села на Миколаївщині розповіли про життя під обстрілами

Просмотров: 254
6 Березня 2023, 17:42

До сіл Широківської громади повертаються жителі. Населені пункти перебували під обстрілами російських військ протягом восьми місяців. Тоді в громаді залишалось 280 людей із трьох з половиною тисяч жителів до повномасштабного вторгнення. Повернулись станом на 6 березня півтори тисячі. Вже відновлено електро- та водопостачання. Десять відсотків будівель в громаді відновленню не підлягають.

Про це кореспондентам Суспільного розповів сільський голова Широківської громади Сергій Пересунько.

“В селі Червона Долина повністю школа зруйнована. Дитячий садок також зруйнований — влучила С-300. В селищі Широке своїми силами почали накривати школу. Заливаємо бетоном плити, ремонтуємо пошкоджені дахи. Завезуть шифер і будемо пробувати накривати”, — розповів Сергій Пересунько.

За словами сільського голови, жителі громади повертаються до своїх домівок, ліквідують пошкодження, відновлюють дахи та вікна. Станом на шосте березня повернулися півтори тисячі людей.

“Живемо тут із чоловіком, йому 65 років, мені 60. У будинку геть нема даху — розбитий. Гараж, туалет розбиті. Ми приїхали із чоловіком, подивились і вирішили, ну як ми повернемось? Він пенсіонер, а я ще не оформила пенсію, тому що на пенсію мала йти у квітні, а Снігурівка була вже окупована”, — розповіла жителька Широкого Тетяна.

У будинку Тетяни немає вікон. Через пробитий дах оселю заливало дощами, тому всередині все вологе та з пліснявою.

“Дві кімнати, кухня і зала побомблені, вікон немає, але цілі, жити можна”, — говорить Тетяна.

У громаду привезли близько шести з половиною тисяч листів шиферу для будинків. Станом на шосте березня у 80 відсотках будинків відремонтовані дахи.

“Людей взагалі не було, пару людей на село було і все, моторошно було і страшно, приїжджали інколи і бомбили, літало. А потім якось звикли до цього. Якийсь осад є, що побило все, шкода, стільки всього робили”, — каже жителька Червоної долини Світлана.

У селі відновили електро- та водопостачання. Проте, за словами Сергія Пересунька, проблема з частими поривами мережі все ще залишається.

“Велика проблема — дуже багато поривів, там де приходів були багато, але робота виконується, своїми силами відновлюємо”, — розповів сільський голова.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]