Барометр Гендиректора ПУАЕС Половича звинувачують у корупції та змові на 544 млн

Гендиректора ПУАЕС Половича звинувачують у корупції та змові на 544 млн

Просмотров: 15181
24 Лютого 2023, 09:35

Генерального директора Південноукраїнської АЕС Ігоря Половича звинуватили у корупції та змові у проведенні тендерних закупівель на суму 544 млн гривень з фірмами, власник яких надав йому будинок.

Про це повідомляється на телеграм каналі «Тероборона Южноукраїнська», яка провела журналістське розслідування та оприлюднила підтверджуючи документи та відео.

Як зазначається у розслідуванні, Ігорь Полович проживає у будинку котеджного містечка Южноукраїнська на вул. Південна, 23 разом зі своєю родиною.

Будинок належить на праві власності Ясеницькій Анастасії Йосипівні.

Будинок введений в експлуатацію влітку 2022 року. Восени минулого року період Ігорь Полович з родиною переїхав у котедж, який налічує чотири поверхи. Позаду будинка розташовані ще двоповерхові забудови.

будинок по вул. Південна, 23

Вартість 4-и поверхового будинка, а також 2-х поверхових споруд на території помешкання за оцінкою експертів складає близько 15 мільйонів гривень.

Відеозапис підтвердив, як автомобіль «NISAN JUKE» з державним номером ВЕ 7678 ЕР, який зареєстровано на доньку Ігоря Половича – Наталю, заїжджає у двір будинку по вул. Південна, 23.

Факт проживання Ігоря Половича з родиною також підтвердили сусіди, які зазначили, що він оселився з осені 2022 року.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб Ясеницька Анастасія Йосипівна є власницею або співвласницею 7 компаній:

ПрАТ «Юженергобуд»;

ТОВ «УМР Гідроенергобуд»;

ТОВ «Южно-бугський кар’єр»;

ТОВ «Управління виробничо-технічної комплектації Юженергобуд»;

ТОВ «Вознесенський гранітно-щебеневий завод»;

ТОВ «Бранден»;

ТОВ «Енергопромбуд».

Відомо, що фактично підприємствами керує справжній власник – Іван Матвійович Ясеницький (син Анастасії Йосипівни).

Іван Ясеницький

Ці компанії перевірили за допомогою ресурсу громадського контролю за закупівлями DOZORRO.

Як виявилося, за час перебування на посаді Генерального директора ПУАЕС Ігоря Половича  (з середини літа 2021 року по теперішній час) ПрАТ «Юженергобуд» і ТОВ «Енергопромбуд» перемогли у 24 тендерах, оголошених ВП ПАЕС на загальну суму 138 мільйонів гривень.

Крім цього, дані фірми виконують роботи на Південноукраїнській АЕС, замовником яких є ВП «Атомпроектінжиніринг» – 5 тендерів на суму 406 мільйонів.

Посилання на тендери – ТОВ «Енергопромбуд»

Посилання на тендери – ПрАТ «Юженергобуд».

Загальна сума виграних тендерів та вже виконаних робіт складає 544 мільйона гривен.

Так, вам не почулося, Ігор Полович з родиною мешкає в будинку, який належить власнику компаній, що виконують на атомній станції роботи вартістю більш ніж пів мільярда гривень!

Ігорь Полович

Коли мова йде про можливі корупційні або злочинні дії з боку Генерального директора ПУАЕС Ігоря Половича на ядерному об’єкті, коли гроші йдуть на відкати, це потенційна загроза зниження рівня безпеки на АЕС і є серйозною загрозою для здоров’я громадян та довкілля.

Журналісти зазначають, що їх розслідування дій генерального директора АЕС Ігора Половича дуже важливі та повинні стати підставою для проведення повноцінного розслідування правоохоронними органами. Всі матеріали вже передані до НАЗК.

На погляд юристів, окрім реального корупційного конфлікту інтересів, в діях Ігоря Половича вбачається змова з власником компаній у заволодінні грошових коштів в особливо великих розмірах, передбаченого ч. 5 ст. 191 – привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем.

Дії, передбачені цієї статтею, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою, караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Зазначимо, що відповідно до закону це підслідність НАБУ. В свою чергу, детективи НАБУ повинні відреагувати на публікацію, перевірити інформацію та у разі підтвердження, зареєструвати в ЄРДР кримінальне провадження.

Додаємо скріншоти з DOZORRO, які відображають суми тендерів.

Приводимо повний текст розслідування, опублікованого на  телеграм каналі «Тероборона Южноукраїнська»:

Дім, в якому живе Ігор.

– «Ми вам вже розповідали, що Ігор ПОЛОВИЧ був направлений до нашого міста з Києва на посаду генерального директора Південноукраїнської АЕС. Але, як виявилось, не лише у сфері атомної енергетики Ігор Михайлович є професіоналом – він також має неймовірний талант знаходити житло для своєї родини.

Коли ПОЛОВИЧ приїхав до нашого міста, виникло питання про те, де він та його сім’я будуть жити. За інформацією наших джерел, сім’я ПОЛОВИЧІВ з моменту приїзду проживала в готелі Іскра, який їм надав Енергоатом. Але це був не простий номер, а окремий двоповерховий будиночок на березі Південного Бугу, з виглядом на бузький каньйон. Жоден номер у готелі Іскра не звик тішити своїх гостей таким чудовим видом. Але з часом родину ПОЛОВИЧІВ перестає влаштовувати готель, тому вони змінюють його на котедж. Мова йде про кількаповерховий будинок в “царському селі” нашого міста, що розташований за адресою Південна, 23.

Саме з цього моменту розпочинається історія нашого кількатижневого розслідування. Один з працівників АЕС написав нам, що Ігор ПОЛОВИЧ просто зараз живе в будинку, який належить іншій особі. Ми звернулися по допомогу до журналіста, щоб він допоміг підтвердити чи спростувати інформацію, надану працівником АЕС. Через деякий час ми отримали відеозапис. Ну а далі – справа техніки.

На відео, яке він нам надіслав, видно, як автомобіль NISAN JUKE з державними номерами ВЕ7678ЕР, який зареєстровано на доньку Ігоря ПОЛОВИЧА – Наталю, заїжджає у двір згаданого будинку. Після цього ми поспілкувалися з власниками сусідніх будинків, які підтвердили, що родина ПОЛОВИЧІВ – їхні сусіди з осені 2022 року. З джерел наближених до родини ПОЛОВИЧІВ нам також стало відомо, що дружина Ігоря ПОЛОВИЧА – Тетяна, бідкалася, що потрібно виконати багато роботи біля їх нового будинку. Як кажуть, жоден будинок не стане домом без маленьких ремонтів та додаткових робіт.

Так кому ж належить цей будинок? Ми перевірили в реєстрах і як виявилося родина ПОЛОВИЧІВ змінила житло надане Енергоатомом на будинок, який дійсно належить іншій особі – Ясеницькій Анастасії Йосипівні.

Далі найцікавіше. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб
Ясеницька Анастасія Йосипівна є власницею або співвласницею 7 компаній: ПАТ “Юженергобуд”, ТОВ “УМР Гідроенергобуд”, ТОВ “Южно-бугський кар’єр”, ТОВ “Управління виробничо-технічної комплектації Юженергобуд “, ТОВ “Вознесенський гранітно-щебеневий завод”, ТОВ “Бранден”, ТОВ “Енергопромбуд”.

Ми перевірили ці компанії за допомогою ресурсу громадського контролю за закупівлями DOZORRO. Як виявилося, за час директорства ПОЛОВИЧА (з середини літа 2021 року по теперішній час) ПАТ “Юженергобуд” і ТОВ “Енергопромбуд” перемогли у 24 тендерах, оголошених ВП ПАЕС, на загальну суму 138 мільйонів гривень. Крім цього ці ж компанії виконують роботи на Південноукраїнській АЕС, замовником яких є ВП “Атомпроектінжиніринг”: 5 тендерів на 406 мільйонів. Так, вам не почулося, Ігор ПОЛОВИЧ з родиною мешкає в будинку, який належить власниці компаній, що виконують на атомній станції роботи вартістю більш ніж на пів мільярда!

Коли мова йде про можливі корупційні дії на Південноукраїнській АЕС, яка розташована біля нашого міста, ми не можемо мовчати. Гроші, що йдуть на відкати, потенційно можуть знизити рівень безпеки на АЕС, і це є серйозною загрозою для нашого з вами здоров’я та довкілля. Тому наші розслідування можливих корупційних дій генерального директора АЕС Ігора ПОЛОВИЧА дуже важливі та повинні стати підставою для проведення повноцінного розслідування правоохоронними органами.

Кожен повинен нести відповідальність за свої дії, особливо якщо вони можуть негативно вплинути на безпеку та життя людей. Будь ласка, не дозволяймо корупції та непрозорості підірвати безпеку нашої АЕС, оскільки це пряма загроза життю та здоров’ю мільйонів громадян.

Зі свого боку всі матеріали ми вже передали до НАЗК», – йдеться в повідомленні.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]