Барометр На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути в державну власність курган

На Миколаївщині прокуратура вимагає повернути в державну власність курган

Просмотров: 565
8 Лютого 2023, 16:58

Прокуратура звернулася з позовом до суду про повернення в державну власність пам’ятки археології. Курган розташований у Берізківської сільської ради Первомайського району, на земельній ділянці вартістю 21 мільйон гривень.

Про це повідомила прокуратура Миколаївської області.

Курган незаконно передали у приватну власність під час розпаювання місцевих земель на території Берізківської сільської ради Первомайського району. Як з’ясувалося, курган є археологічним об’єктом культурної спадщини.

— Кривоозерським районним судом відкрито провадження за позовом Первомайської окружної прокуратури про повернення державі пам’ятки археології  місцевого значення – кургану, що є поховальною спорудою, доби бронзи та раннього заліза ІІІ тис років до н.е. – І тис років н.е., та земельної ділянки, на який він розташований, вартістю близько 21 мільйона гривень, – повідомили в прокуратурі. 

Зазначається, що територія пам’ятки не була виділена у державному акті на право приватної власності на землю, а охоронні зобов’язання щодо неї не визначалися.

— Ураховуючи, що збереження археологічних пам’яток завдання не окремих людей, а всього суспільства, оскільки вони є невідтворним джерелом інформації про зародження й розвиток цивілізації, а уповноважені на захист інтересів держави в цій сфері органи бездіють, прокурор звернувся до суду за захистом пам’ятки археології, – розповіли в обласній прокуратурі. 
    

Українське законодавство передбачає, що пам’ятки археології можуть перебувати лише у державній власності. Наразі судовий розгляд справи триває, остаточне рішення ще не прийняте.

Нагадаємо, що Вознесенська окружна прокуратура звернулась до суду з позовом про повернення у власність держави кургану, розташованого на земельній ділянці вартістю 14 мільйонів гривень.

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]