Барометр Відлуння землетрусу в Туреччині дійшло до Південноукраїнської АЕС, — «Енергоатом»

Відлуння землетрусу в Туреччині дійшло до Південноукраїнської АЕС, — «Енергоатом»

Просмотров: 1438
8 Лютого 2023, 16:26

На Південноукраїнській атомній електростанції зафіксували відлуння землетрусів у Туреччині, проте вона здатна витримати підземні поштовхи потужністю до семи балів за шкалою Ріхтера.

Як повідомляє прес-служба НАЕК «Енергоатом» з посиланням на президента компанії Петра Котіна, всі українські АЕС проектувалися з урахуванням сейсмічної активності регіону.

— Відлуння землетрусу в Туреччині та інших регіонах світу відчули й в Україні. Незначні поштовхи зафіксували системи сейсмічного моніторингу Хмельницької та Південноукраїнської АЕС, – йдеться в повідомленні.

За інформацією компанії, обладнанням, яке фіксує поштовхи земної кори, оснащені всі АЕС України. У режимі реального часу головний центр спеціального контролю (ГЦСК) відстежує і реєструє будь-яке відхилення від норми сейсмічної стійкості в районі розташування атомних станцій.

— При виборі майданчиків для будівництва вибиралися ті ділянки, де найбільш безпечно. Вітчизняні атомні станції здатні витримати землетруси потужністю до семи балів, – повідомив Котін.

Також на українських АЕС працює аварійний захист енергоблоків: при шести балах блоки терміново зупиняються і переводяться в безпечний стан.

Відзначається, що роботи з дослідження сейсмічної небезпеки «Енергоатомо» були виконані з урахуванням міжнародних рекомендацій МАГАТЕ і узгоджені з Держатомрегулювання України. Кожні десять років проводиться переоцінка безпеки всіх реакторів на сейсмічну стійкість і при необхідності вживаються додаткові заходи для захисту енергоблоків.

Як відомо, вночі 6 лютого в прикордонних районах Туреччині та Сирії стався потужний землетрус магнітудою 7,8. Потім був повторний землетрус, після якого пішли десятки афтершоків. Це найсильніший землетрус в Туреччині з 1939 року. Підземні поштовхи відчувалися також в Єгипті, Лівані та Іраку. Станом на 8 лютого 2023 року кількість загиблих перевищило 11 тисяч осіб.

Нагадаємо, що всі вісім атомних енергоблоків, розташованих на підконтрольній Україні території, працюють на максимальній потужності. Зазначається, що найбільші обсяги електроенергії генерує Південноукраїнська АЕС.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]