Барометр Окрім глиноземного заводу в Миколаєві, російському олігарху Дерипасці належать активи ще 10 підприємств в Україні

Окрім глиноземного заводу в Миколаєві, російському олігарху Дерипасці належать активи ще 10 підприємств в Україні

Просмотров: 366
2 Лютого 2023, 16:13

У Мін’юсті розповіли, що російському олігарху Олегу Дерипасці, окрім глиноземного заводу в Миколаєві, належать активи ще 10 підприємств. Зокрема на території Миколаївської області зареєстровано п’ять підприємств та один благодійний фонд. 

Про це повідомила пресслужба Мін’юсту.

Триває розгляд позову Міністерства юстиції України до російського олігарха Олега Дерипаски та МК ПАТ «Об’єднана Компанія «Русал» щодо застосування санкцій. Міністерство у своїх позовних вимогах просить стягнути в дохід держави низку активів, якими Дерипаска володіє в Україні через групи пов’язаних компаній.

Мова йде про значну кількість нежитлової та виробничої нерухомості, промислової та автомобільної техніки, грошові кошти та корпоративні права юридичних осіб, пов’язаних з МК ПАТ «Об’єднана Компанія «Русал» МК ПАТ «ЕН+ ГРУП», а саме:

  • 100 % частки ТОВ «Глухівський Кар’єр кварцитів»;
  • 100% частки ТОВ «Миколаївський глиноземний завод»;
  • 100 % частки ТОВ «Компанія «Алюміній України»;
  • 100 % частки ТОВ «Гуардон України»;
  • 100% частки ТОВ «Сервісний центр «Металург»;
  • 100 % частки ТОВ «ЧАС ІТ», 100 % частки ТОВ «Охорона МГЗ»;
  • 100 % частки ТОВ «Центр обліку Миколаїв»;
  • 100 % частки Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм»;
  • 100 % частки ТОВ «Запоріжалюмінторг»;
  • 29,53% від загальної вартості акцій АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат»;
  • 100 % частки ПрАТ «Хустський кар’єр»;
  • 100 % частки ПрАТ «Жежелівський кар’єр».

Як відомо, Олег Дерипаска — один із найбагатших російських олігархів, мільярдер та наближений до президента рф володимира путіна. Він контролює або володіє значними частками груп компаній «Русал» (один із найбільших світових виробників алюмінію), «Базовий елемент», «ЕН+ ГРУП». Дерипаска володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку, яку в подальшому збройні сили рф використовують у війні проти України.

Нагадаємо, 10 січня Міністерство юстиції подало позов проти Дерипаски до Вищого антикорупційного суду про застосування санкції про стягнення активів у дохід держави. В Офісі генпрокурора повідомляють про арешт майна Миколаївського глиноземного заводу.

У квітні суд арештував корпоративні права і майно товариства, підконтрольного Дерипасці. Воно постачало матеріали для оборонного комплексу росії, зокрема — для виготовлення російського тактичного ракетного комплексу «Точка «У».

До Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією. 

Раніше повідомлялось, що Миколаївський глиноземний завод, «Югцемент» та «Оператор газотранспортної системи «Миколаївгаз» стали найбільшими забруднювачами атмосферного повітря у 2021 році. Алюмінієвий гігант «РУСАЛ», яким володіє російський олігарх Олег Дерипаска, пов’язав призупинення виробництва на Миколаївському глиноземному заводі зі зниженням чистого прибутку у першому півріччі 2022 року.

Також,  що голова Миколаївської ОВА Віталій Кім бажає, щоб Миколаївський глиноземний завод, що належить російському олігарху Олегу Дерипасці, після переходу у держвласність виготовляв сировину для виробництва алюмінію в Європі.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]