Барометр Україна покращила показники в Індексі сприйняття корупції від Transparency International

Україна покращила показники в Індексі сприйняття корупції від Transparency International

Просмотров: 176
31 Січня 2023, 15:56

Україна отримала 33 бали зі 100 в рейтингу Індексу сприйняття корупції за 2022 рік. Показник зріс на один бал, тепер Україна посідає 116-е місце зі 180 країн.

Про це ідеться у звіті антикорупційної організації Transparency International, який оприлюднили 31 січня.

Цьогорічний показник у 33 бали — це найвищий показник України з часу запуску оновленої методології. За останні 10 років показник України зріс на 8 балів.

Серед безперечних позитивних подій минулого року Transparency International називає ухвалення державної Антикорупційної стратегії, призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, також свою ефективність показав Вищий антикорупційний суд — за 2022 рік суд розглянув 49 справ, із яких 37 — із винесенням вироків.

Однак організація зазначила, що якби конкурс з обрання керівника САП не затягувався, а закінчився, як і мав, у 2021 році, коли вже було відоме імʼя переможця, антикорупційні розслідування активізувалися б раніше. Якби парламент не затягнув ухвалення Антикорупційної стратегії на два роки, Україна значно раніше отримала б чіткий план дій щодо боротьби з корупцією.

Крім того, у Transparency International Ukraine запропонували 4 комплексні кроки, які допоможуть покращити рівень боротьби з корупцією та сприятимуть ефективному відновленню України у 2023 році.

  1. Завершити конкурси й обрати професійних, незалежних і доброчесних керівників органів антикорупційної екосистеми: Агентства з розшуку та менеджменту активів, Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.
  2. Провести реформу конституційного правосуддя з урахуванням висновків, наданих Венеційською комісією. Провести прозорий конкурс з відбору суддів Конституційного Суду України. Оновити органи суддівського самоврядування для забезпечення нормального функціонування судових установ та запуску повноцінної судової реформи.
  3. Відкрити дані, де це можливо і не шкодить інтересам безпеки та оборони. Відновити подання електронних декларацій та їх перевірку НАЗК. Відновити подання звітів політичних партій. Відновити функціонал органів, який обмежили через війну, окрім очевидних і обґрунтованих винятків.
  4. Використовувати електронну систему Prozorro для закупівель відновлення України після російського вторгнення. Забезпечити ефективний контроль та моніторинг закупівель.

– Успіхи України в Індексі сприйняття корупції за останні 10 років показали, що позитивні зміни можливі, якщо на це є політична воля. За цей час Україна відзначилася справді помітним приростом в СРІ, вітчизняна антикорупційна система показала свою спроможність, і ці ж успіхи відзначає світ. Але на тлі світового рейтингу наші результати все одно показують, що попереду ще дуже багато роботи, – додають у звіті Transparency International Ukraine. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]