Барометр Южноукраїнський СЮТ ініціював справжній цех із виготовлення окопних свічок для ЗСУ

Южноукраїнський СЮТ ініціював справжній цех із виготовлення окопних свічок для ЗСУ

Просмотров: 621
24 Січня 2023, 18:11

Бляшанки з-під консерви, віск та картон перетворюються на джерело світла і тепла для українських військових. У Южноукраїнську колектив позашкільної освіти “Станція юних техніків” ініціювали справжній цех із виготовлення окопних свічок, а допомагають у їх виготовленні вихованці гуртків.

Про це повідомляє ЮжБудNews.

Виготовили вже понад 900 штук, та зупинятись не планують — на черзі ще 300 свічок, які готують до відправлення на фронт.

“Від початку війни, як і всі працівники освіти, допомагали військовим: плели маскувальні сітки та каримати. Восени, коли з’явився попит на окопні свічки, ми вирішили також спробувати їх виробляти”, – каже директор закладу Цуркан Валентина Григорівна.

Ідею, як можна обігріти військових, запропонувала керівниця гуртка “Художня кераміка” Дубенчук Олена. Тож перші матеріали для виготовлення свічок придбали за власні кошти.

Спочатку ми не знали, де взяти парафін, тому придбали за власні кошти. Планували зробити лише дві коробки. Тож закупили свічки, знайшли банки та картон, і одразу відправили хлопцям. Техніку виготовлення свічок ми знайшли в Інтернеті”, – розповідає керівник гуртка Олена Володимирівна.

Згодом до майстрів приєдналися знайомі, які проживають зараз у Польщі, спільними зусиллями змогли зібрати та відправити поштою 85 кілограмів парафіну.

Знайшли у соцмережах благодійний фонд “Міра Help” із Сумщини, якому з Литви передали 22 тонни парафіну, співробітники закладу подавши заявку волонтерам отримали 75 кг сировини разом із наліпками: “Окопна свічка з парафіном від Литовського народу”.

Більшість бляшанок збирає та приносить дошкільний заклад №3. Небайдужі мешканці міста приносять картонний папір, банки та недопалені чи нові свічки. Допомагають працівники першого ліцею, особливо вчитель трудового навчання.

Також парафінові залишки від використаних свічок привозять із греко-католицької церкви та церкви Свв. Апостолів Петра та Павла.

«Наразі не простий час і ця свічка – просто знахідка для військових. Зокрема, ними можна обігріти невеликий бліндаж або зігріти на ній їжу або навіть закип’ятити воду. Маленькі свічки військовим зручно брати із собою, наприклад, коли їдуть на завдання», – кажуть педагоги.

Окопні свічки виробляють у металевих банках від консервованої продукції. Картон ріжуть на смужки, скручують та укладають у банки. Парафін або віск перетоплюють, після чого заливають у вже підготовлені місткості з картоном. Коли свічки вже застигли, тоді пакують. На верх до кожної коробки обов’язково кладуть смаколики, малюнки та листи від дітей.

Майстрині підтримують постійний зв’язок із місцевими волонтерами. Відправляють свічки бійцям Донецького та Херсонського напрямку.

Охоче приєдналися до доброї справи й діти, які відвідують гуртки у СЮТ. Викладачі разом зі своїми вихованцями допомагають крутити свічки та нарізати картон. Під час повітряної тривоги всі разом спускаються у сховище та продовжують роботу в укритті. Свічки роблять у вільний час від роботи та навчання.

«Перерахувати тих, хто долучився до допомоги – не можливо, бо приєдналися дуже багато людей до цієї справи», – каже Валентина Григорівна.

Проблем з картоном вже немає, а от віск і парафін та бляшанки потрібні. Матеріали приймають за телефоном 098-846-84-17.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]