Барометр У Снігурівській громаді Миколаївщини відновили рутинні щеплення

У Снігурівській громаді Миколаївщини відновили рутинні щеплення

Просмотров: 212
23 Січня 2023, 15:16

У деокупованій Снігурівській громаді відновили рутинну вакцинацію. Станом на 23 січня тут є вакцини проти усіх десяти інфекцій, які внесенні до календаря щеплень.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України.

Близько восьми місяців, під час окупації, Снігурівська громада була без належного медичного обслуговування, не вистачало медикаментів та лікарів. Після звільнення Снігурівки Силами оборони України десятого листопада, громада почала відновлюватися.

Станом на 23 січня жителі громади мають змогу зробити рутинну вакцинацію проти десяти інфекцій: кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюка, гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту і ХІБ-інфекції.

Комунальний некомерційний заклад “Березнегуватський центр первинної медико-санітарної допомоги” — один з закладів, де снігурівчани можуть щепитися від інфекцій. За словами директора Олега Вавіліна, тут робота не припинялася ні на день. Щотижня приходять охочі зробити щеплення.

“Ми постійно робили. Протягом усього періоду військових дій в нас ця робота не припинялася. Ми отримуємо вакцини на базі спецпостачання Миколаївської обласної військової адміністрації, управління охорони здоров’я, і робимо щеплення постійно. Серед маленьких дітей, яким згідно з календарем щеплень, первинний вакцинальний комплекс, — цей попит не припинявся”, — розповідає директор КНП “Березнегуватський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

За вісім місяців окупації не всі жителі мали змогу зробити планове щеплення відповідно до календаря МОЗ. За словами Олега Вавіліна, зробити вакцинацію можна і треба, навіть якщо вона протермінована.

“Щеплення можна зробити. Дорослі люди, яким згідно з календарем щеплень потрібне щеплення, наприклад, від дифтерії й правця, які проводяться раз на десять років, і вони мали зробити це пів року тому. Вони все одно можуть зробити це щеплення на пів року пізніше. Нічого страшного не станеться”, — пояснює лікар.

Великих черг у лікарні станом на 23 січня немає. Тут є всі необхідні вакцини, які постачають за розподілом управління охорони здоров’я. Якщо препарати закінчуються, їх постачають за запитом медзакладу. Усі щеплення безкоштовні.

“Про це взагалі мови не йдеться. Усі планові щеплення в Україні проводяться безкоштовно, гроші за це не беруться. Ми отримуємо безкоштовну вакцину і безкоштовні розхідні матеріали, і робимо щеплення безкоштовно”, — розповів Олег Вавілін.

Також планове щеплення жителі Снігурівської громади можуть зробити в КНП “Баштанський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

Що відомо

  • До деокупованої Снігурівки, що на Миколаївщині, 12 листопада повернувся керівник лікарні — Валентин Шмигельський. Також медзакладу передали спеціалізований медичний автомобіль, ліки, вакцини та необхідні витратні матеріали.
  • Начальник управління охорони здоров’я ОВА Максим Безносенко на своїй сторінці повідомив, що 22 листопада за дорученням Миколаївської обласної військової адміністрації, з метою забезпечення надання медичних послуг місцевим мешканцям у звільненій від окупантів Снігурівки відбувся прийом лікарями-фахівцями: педіатра, хірурга дитячого, рентгенолога Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарні; хірурга, ендокринолога, терапевта, кардіолога, лікаря ультразвукової діагностики Миколаївської обласної клінічної лікарні; гінеколога-онколога, уролога-онколога Миколаївського обласного центру онкології; психіатра Миколаївського обласного центру психічного здоров’я; лікар офтальмолог КНП«Обласна офтальмологічна лікарня»
  • Снігурівській лікарні було передано дві тонни медичних вантажів та рентген-апарат, придбаний Міністерством охорони здоров’я України за кошти Світового банку.
  • У деокупованій Снігурівці з 14 листопада запрацював у повному обсязі пункт базування Миколаївського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]