Барометр Гутерреш згадав у Радбезі ООН про верховенство беззаконня, яке створює росія

Гутерреш згадав у Радбезі ООН про верховенство беззаконня, яке створює росія

Просмотров: 155
12 Січня 2023, 19:27

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш згадав у Раді безпеки ООН про глобальні проблеми, які створила російська війна в Україні, та беззаконня, яке вона провокує.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прямий ефір засідання Ради безпеки ООН на телеканалі “Голос Америки”.

Виступаючи сьогодні, 12 січня, під час відкритих дебатів міністерського рівня щодо верховенства права у відносинах між державами, Гутерреш зазначив, що саме верховенство права є основоположним принципом для ООН і місії миру.

“Воно захищає вразливих, запобігає дискримінації, насиллю та іншим зловживанням, починаючи з маленького селища і до глобального рівня, включаючи державні і приватні структури”, – підкреслив генсек ООН.

При цьому він назвав верховенство права інструментом боротьби з геноцидом, і навіть під час війни держави мають дотримуватися положень міжнародного права.

Проте, за його словами, деякі держави продовжують безкарно порушувати міжнародне право.

“російське вторгнення в Україну призвело до гуманітарної катастрофи та порушення прав людини, травмувало покоління дітей та прискорило глобальну продовольчу й енергетичну кризи”, – зазначив генсек.

Гутерреш підкреслив, що будь-яка анексія території держави іншою державою через загрозу силою або за допомогою її є порушенням статуту ООН та міжнародного права.

“У всьому світі ООН мобілізована для боротьби з безкарністю та прагне притягнути винних до відповідальності за допомогою справедливого, незалежного судового розгляду”, – зауважив він.

І додав, що вважає особливою роль Міжнародного кримінального суду як центрального інституту міжнародної системи правосуддя.

Днями РБК-Україна повідомляло, що Рада безпеки ООН планує провести засідання щодо України вже на цьому тижні, ймовірно 13 січня.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Україна ініціювала процес виключення російської федерації із Ради безпеки ООН та організації загалом.

У МЗС України наголосили, що підставою для такого кроку є незаконна узурпація росією місця СРСР у Раді безпеки.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]