Барометр З 9 січня учні 2-4 класів в Южноукраїнську навчатимуться не дистанційно, а в ліцеях

З 9 січня учні 2-4 класів в Южноукраїнську навчатимуться не дистанційно, а в ліцеях

Просмотров: 546
8 Січня 2023, 14:25

Після зимових канікул дев’ятого січня юні здобувачі освіти початкової школи зустрінуться зі своїми вчителями не по різні боки моніторів, а в приміщеннях ліцеїв.

Деяким з них доведеться пристосовуватися до нових умов навчання в другу зміну, розповів заступник начальника управління освіти Олег Пузир.

Рішення южноукраїнських освітян поновити очну форму навчання в 2-4 класах затвердили у Вознесенській районній військовій адміністрації. Перед цим адміністрація ліцеїв проводила опитування серед батьків: понад 80% погодилися, що дітям треба навчатися офлайн, а не вдома.

– Ми взяли досвід учнів перших класів, що сіли за парти у вересні, й вирішили вивести всю початкову школу на офлайн-навчання. Особливо це потрібно четвертим класам. На жаль, через різні обставини ми вирізали в дітей величезний пласт знань. Це стало відчутно, коли першого грудня до очного навчання повернулися старшокласники. Така ситуація змушує задуматися. Тому було вирішено поступово повертати до освітніх закладів всі класи. Жодні технології не замінять живого спілкування – це вже доведено, – зауважив Олег Пузир.

За бажанням дорослих дистанційно навчатимуться лише три класи: у ліцеї №1 паралель третіх класів, у ліцеї №4 – один другий клас. Батьки цих дітей проти другої зміни, яку їм запропонували. У тих класах, де один або декілька учнів не можуть або не бажають ходити до навчального закладу, директори разом із вчителями знайшли вихід: дитина підключатиметься дистанційно на уроки, а педагог намагатиметься пояснювати тему перед камерою ноутбука. Але зрозуміло, що якість такої освіти не найкраща.

Серед гуркоту війни та виття сирен непомітно минуло пів навчального року. Попереду – державна підсумкова атестація в четвертих та випускних класах. Одинадцятикласники складатимуть ще й національний мультипредметний тест. 

– Нині тільки й розмов про скасування ДПА в одинадцятих класах, але нормативних документів ще немає. Також не зрозуміла ситуація з четвертими та дев’ятими класами. Однак вже відомо, що форма НМТ в 11 класах зміниться: цьогоріч випускникам буде складніше, ніж в минулому. Наразі чекаємо якихось рішень від МОН.

Вчитимуться у дві зміни

Для того, щоб не переповнювалися приміщення тимчасового укриття під час повітряних тривог, діти вчитимуться у дві зміни. Перша починатиметься, як зазвичай з восьмої ранку. Друга – з дванадцятої дня, а закінчуватиметься майже о пів на п’яту вечора. Деякі батьки непокояться: буде темно малечі повертатися додому. Однак, світловий день довшає, тому це безпідставні побоювання. На питання, що робитимуть, коли вимкнуть світло під час уроків, пан Олег відповів, що перериватимуть навчання, але він чомусь упевнений, що таких ситуацій не виникне. 

– Поставити всі молодші класи в першу зміну, а 9-11 в другу – неможливо. Для учнів старших класів потрібно більше часу на навчальний процес, адже в них велике навантаження: більше предметів – більша кількість годин. 

В управлінні освіти подбали, щоб усі діти були забезпечені гарячим харчуванням. Графік складений для кожної зміни окремо. Під час тривоги за безпеку учнів нестимуть відповідатимуть класні керівники, адміністрація закладу. Також залучатимуться спеціалісти з охорони праці й соціально-психологічної служби навчального закладу. Директор має видати наказ, в якому вказаний перелік осіб, що братимуть участь у створення безпечної ситуації для здобувачів освіти. Але батьки мають не забувати, що їм потрібно скласти дитині тривожний рюкзачок (про всяк випадок). 

Поки одні батьки бойкотують очне навчання, зазначив Олег Пузир, інші – навпаки, пишуть заяви, щоб їхня дітвора сіла за парти. Власне, семикласники ліцею №1 виявили таке бажання. В управлінні освіти дозволили. Є прогнози, що кількість таких охочих поступово збільшуватиметься. Якщо вистачить місць в тимчасових укриттях, то можливість вчитися офлайн дадуть всім.

Батьки першокласників не жалкують, що діти ходять до школи

Ми поспілкувалися з деякими батьками першачків. Вони розповіли, що було лячно відпускати дітей до школи у вересні. Ніхто не розумів до кінця, як відбуватиметься процес навчання, адже повітряні тривоги були частими. Боялися обстрілів. 

Однак, до ситуації призвичаїлися і діти, і вчителі, і батьки. Зараз освітнім процесом задоволені всі сторони. Учні отримують належний рівень знань та спілкування з однолітками. Вони не припиняють розвиватися навіть під час небезпеки: у тимчасових укриттях граються у розвивальні ігри.

Спочатку батьки по черзі чатували біля ліцею, раптом що… З часом заспокоїлися, адже зрозуміли, що все буде гаразд, їхній скарб під надійним наглядом.

Джерело

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]