Барометр ООН розпустила місію по розслідуванню вбивства українських полонених в Оленівці, – омбудсмен

ООН розпустила місію по розслідуванню вбивства українських полонених в Оленівці, – омбудсмен

Просмотров: 456
6 Січня 2023, 13:24

Через відсутні гарантії безпеки Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш розпустив місію зі встановлення фактів про удар по колонії в окупованій Оленівці.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

«Умови, які необхідні для направлення місії, очевидно, що не надає рф, оскільки Україна на всіх рівнях озвучувала, що важливо встановити усі дані про те, яким чином відбувся злочин російської армії, через який загинули українські військовополонені.

Росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям.

Ще один фактор, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, це те, що я вже озвучував публічно — із трьох осіб-іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом росії», – написав Лубінець.

Омбудсмен закликав продовжувати тиснути на рф, шоб винні понесли покарання за злочин.

«Я закликаю світ не опускати руки, а продовжувати спроби змусити росію показати сліди скоєного злочину! Це не гра в схованки, це — цинічний злочин, за який повинне бути покарання, адже він забрав понад 50 життів (за інформацією рф).

Оленівка стала раною для України і поки не будуть встановлені всі обставини, ця рана буде кровоточити!» – підсумував Уповноважений ВРУ з прав людини.

Як відомо, у ніч проти 29 липня стався вибух у бараку в колонії в Оленівці, де окупанти утримували українських військовополонених. Внаслідок вибуху загинули понад 50 українських воїнів, близько 100 отримали поранення.

Росіяни звинувачують ЗСУ у нібито ударі по колонії. Проте низка доказів свідчить, що у бараку стався внутрішній вибух. Також ЗМІ повідомляли, що за даними супутників, обстрілу колонії не було, проте був вибух. Ніхто з працівників колонії, бойовиків «днр» чи російських військових, які здійснювали охорону приміщення, не постраждав. До вибуху, за даними української розвідки, причетні ПВК «вагнер» та його власник пригожин.

Нагадаємо, як Лубінець розповів, що представники Червоного Хреста не прибули до української делегації на межу з тимчасово окупованою територією. Делегація України збиралась провести візит до концтабору в Оленівці, де знаходяться українські військовополонені.

В грудні 2022 року повідомлялося, що в Оленівці окупанти продовжують утримувати 150 українців, і серед них не лише військові.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]