Барометр Транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму

Транзит російського газу через Україну впав до історичного мінімуму

Просмотров: 235
4 Січня 2023, 11:26

Після повномасштабного військового вторгнення в Україну Росія транспортувала через українську газотранспортну систему близько 20,35 млрд кубометрів природного газу

Як повідомляє ExPro Consulting, це найнижчий показник транзиту газу за часи незалежності України. У порівнянні з 2021 роком обсяги транзиту російського газу обвалилися вдвічі – з 41,6 млрд кубометрів до 20,35 млрд кубометрів, передає «УНІАН».

Згідно з довгостроковим контрактом росія забронювала 40 млрд кубометрів потужностей для транзиту газу через Україну, проте використала лише половину заброньованих потужностей.

– Довгостроковим контрактом передбачене транспортування 40 млрд кубів природного газу з росії через українську ГТС, проте ймовірність таких обсягів практично нульова, – зазначили в ExPro.

Довгостроковий контракт, укладений на 2020-2024 роки на умовах «качай або плати», передбачає, що Росія має оплачувати весь заброньований обсяг.

У 2022 році росія транспортувала природний газ через Україну до чотирьох країн: Словаччини, Молдови, Польщі та Румунії.

Найбільше газу транспортовано до Словаччини – майже 16,5 млрд куб. м, але на 40% менше, ніж у 2021 році. Також до Молдови прокачано 2,5 млрд куб. м газу, що на 21% менше, ніж у 2021. З травня через Україну здійснюються поставки російського газу лише до Словаччини та Молдови.

Як зазначає видання, скорочення поставок російського газу безпосередньо пов’язане з російським вторгненням в Україну. Європа відмовляється від російського газу, заміщаючи його газом з інших джерел. Крім того, росія сама скорочувала поставки газу для «недружніх країн», які відмовилися платити за газ в рублях. «Газпром» у 2022 році скоротив постачання газу до Європи до найнижчого в історії Росії рівня.

– Існує загроза атаки російських окупантів по об’єктах української ГТС, а також повної зупинки транзиту російського газу через Україну, — зазначили в ExPro.

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]