Барометр Місцева демократія для відновлення громад. Як реалізують проєкт на Миколаївщині

Місцева демократія для відновлення громад. Як реалізують проєкт на Миколаївщині

Просмотров: 205
3 Січня 2023, 14:12

Проєкт “Місцева демократія для відновлення громад Миколаївщини” був започаткований у листопаді 2021 року та спрямований на розвиток Вознесенської, Снігурівської, Березанської, Мішково-Погорілівською, Коблівської громад. Після початку російського вторгнення проєкт переорієнтували на відновлення громад, які зазнали збитків.

Про це в інтерв’ю Суспільному розповіли директор громадської організації “Фонд розвитку міста Миколаєва” Михайло Золотухін та секретарка Вознесенської міськради Вікторія Бальцер.

Директор громадської організації “Фонд розвитку міста Миколаєва” Михайло Золотухін говорить, що для проєкту “Місцева демократія для відновлення громад Миколаївщини” населені пункти обирали з погляду на те, чи є стратегії розвитку та статут територіальної громади.

“Традиційно ці громади успішно працюють з різними міжнародними програмами. Ми маємо укладені меморандуми з розвитку цих громад: система проєктів за підтримки чи ЄС, чи посольства США, чи різних міжнародних донорів — ми залучаємо саме інвестиції для розвитку цих громад”, — розповів Михайло Золотухін.

За словами Золотухіна, “зіркою” проєкту стала Вознесенська міська громада.

“Ми здійснювали громадський аудит інструментів місцевої демократії саме в контексті участі жителів у розвитку громади, а після лютого 2022 року це і волонтерський рух, належне врядування, залучення ресурсів ззовні під час відновлення громад. Вознесенськ є прикладом того, як це має відбуватися”, — каже Михайло Золотухін.

Співпраця із цим проєктом для Вознесенської громади була дуже актуальною, розповідає секретарка Вознесенської міськради Вікторія Бальцер.

“Ми розуміли, що від того, наскільки активними будуть люди, залежить добробут, що не тільки міська влада має опікуватися проблемами громади, а й ми маємо максимально долучати людей, адже вони знають потреби і краще знають, як їх задовольнити. Тому ми й створювали умови, щоб динамічно розвивалися ОСББ, щоб були активні громадські організації, зараз маємо потужний волонтерський рух у громаді”, — каже Вікторія Бальцер.

За словами Вікторії Бальцер, Вознесенська громада спільно з Фондом розглядала можливість використання відновлювальних джерел енергії. У громаді планують, що насосна станція водоканалу буде отримувати електроенергію шляхом сонячної енергії.

“Ми — громада півдня України, не зважаючи на те, що перебуваємо в 30-кілометровій зоні від Південноукраїнської атомної електростанції, все одно думаємо, як використовувати сонячну енергію в комунальному господарстві. Цей проєкт дуже актуальний, він втілився в життя і завершуємо монтаж 150 кіловатів сонячної електростанції на насосній станції нашого водоканалу”, — говорить Вікторія Бальцер.

Станом на січень 2023 року триває процес формування планів відновлення на 2023-2026 роки, збирання пропозицій, привабливих для розвитку громад й тим самим мотивації різних інвесторів вкладати гроші у відновлення, додає Михайло Золотухін.

Зі слів Золотухіна, головна складність у громадах — це проблема переходу від режиму отримання гуманітарної допомоги та потерпання від військової агресії до відновлення та будівництва модернових громад. За словами фахівця, у першому півріччі 2023 року планують реалізувати два проєкти — із зеленого відновлення та пілот із теплозабезпечення на основі місцевих біоматеріалів.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]