Барометр Смачний та ароматний бульйон від Андрія Величка

Смачний та ароматний бульйон від Андрія Величка

Просмотров: 255
2 Січня 2023, 11:56

Як приготувати смачний та ароматний бульйон.

Про це повідомляє Андрій Величко.

Для приготування цього бульйону підійде домашній або фермерський птах – півень або бульйонна (небройлерна) курка. Вони, як правило, худорляві, жилисті і мають не так багато м’яса. А для бульйону – ідеальні! Беріть обов’язково повністю, з лапами.

Для літрів 4-5 бульйонів нам знадобиться:

  • 2 курки, або краще одна курочка і один півень
  • 3-4 середні моркви (не чистити, тільки мити)
  • 2-3 цибулини (не чистити, тільки мити)
  • Половина великого кореня селери
  • Спеції – чорний та запашний перці, лавровий лист, чебрець, коріандр, сухі гриби.
  • Зелень – кріп, петрушка або селера.

Спочатку необхідно підготувати птаха – розрубати на чверті, гарненько вимити. А лапи – обпалити на вогні (пальником, якщо є або сухим спиртом) і зняти шкірку. Це важливо, адже лапи в бульйоні дадуть нам багато желатину, який склеює губи. Заливаємо птицю холодною водою (співвідношення 3:1) і доводимо до кипіння, знімаючи шум, що утворився. Головне – не дати закипіти. Щойно починає – зменшуємо вогонь. У результаті кипіння має бути, але мінімальним, повільним та бульбашковим. Це важливо, інакше можемо отримати мутний бульйон. Так варимо 3-4 години. Якщо ви вибрали дорослого птаха. Тим часом потрібно підготувати овочі – розрізавши на великі 3-5 сантиметрові шматки, їх слід підпекти на розпеченій сковороді без олії до появи коричневого кольору. Овочі та спеції, як правило, я закидаю в бульйон за годину-півтори до закінчення приготування. А підсолюю трохи на самому початку (не більше 5 г на літр) і додаю вже сіль до смаку в самому кінці (якщо потрібно).

Важливо стежити, як кипить і вариться бульйон – надмірно інтенсивне кипіння може зробити наш бульйон каламутним. А надто низька температура – навпаки, перетворить бульйон на ненасичену смаком воду. Хороший індикатор – за час кипіння рідина має випаруватись на 30-40%. Тоді у вас точно вийде насичений та ароматний курячий бульйон.

Процідити, відібрати м’ясо, залити бульйоном і посипати рубаною зеленню. Але є ще кілька моїх улюблених варіантів. Зварити пельмені або вареники, залити їх курячим бульйоном і додати рубаної петрушки та трохи гострого перцю. Ну і звичайно, варіант із домашньою локшиною – люблю з дитинства.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]