Барометр В Україні продовжують встановлювати зупинки-укриття за ізраїльським зразком

В Україні продовжують встановлювати зупинки-укриття за ізраїльським зразком

Просмотров: 240
29 Листопада 2022, 11:19

Залізобетонні зупинки-укриття продовжують встановлювати в прифронтових областях України. Цю технологію безпеки Ізраїль використовує вже понад десятиліття. Україна запозичила її після низки російських ракетних і артилерійських обстрілів, унаслідок яких гинули українці, які очікували на транспорт.

До кінця 2022 року в Харкові місцева влада хоче встановити понад 20 безпечних зупинок. У таких бетонних укриттях можна перечекати повітряну тривогу або артобстріл, за умови, якщо немає можливості потрапити до повноцінного сховища. Першу таку зупинку поставили в Харкові ще влітку, після того, як російські реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) атакували Салтівку. Чекаючи на громадський транспорт, тоді загинуло троє осіб. Серед них був підліток.

Для будівництва таких зупинок використовують армований бетон. Вартість однієї — від 400 до 800 тис. грн. Вони оснащені місцями для сидіння, камерами, які показують, чи приїхав необхідний транспорт, кнопкою для виклику екстрених служб. Харків’яни сходяться на думці, що такі укриття можуть дуже допомогти.

Бетонні зупинки-укриття вже є в Миколаєві, Дніпрі, Одесі, Тернополі. У міської влади столиці України також були плани на їхнє спорудження.

Харківські зупинки раніше перевіряли на полігонах, підриваючи снаряди на різній відстані від конструкцій і навіть усередині. Такі зупинки дають людині шанс вижити в разі артобстрілу, кажуть експерти, але жоден об’єкт подвійного призначення не витримає прямого ракетного удару. Разом із цим зупинка зможе витримати ударну хвилю майже будь-якого зі снарядів, або, наприклад, кулеметну чи автоматну чергу.

Такі укриття виготовлені за ізраїльським зразком. Зупинка важить понад 70 тонн, завдяки системі вентиляції всередині можуть перебувати кілька десятків осіб. Вихід і вхід зі спеціальним шлюзом, щоб споруда не стала смертельною пасткою. Останні 10 років на півдні Ізраїлю звели тисячі таких зупинок, вони вже врятували чимало життів.

За словами експертів, сховища ефективніше працюють у комплексі. В Ізраїлі від початку 90-х років забудовникам не дають дозволу на будівництво, якщо планом не передбачені бомбосховища. В Ізраїлі громадяни мають лише 10-15 секунд, щоб потрапити до укриття, тому вони розташовані майже на кожному кроці. Такий варіант, з урахуванням російської агресії, не виключають і для України.

Кількість зупинок-укриттів планують збільшувати і встановлювати їх у парках, біля дитячих майданчиків, у публічних місцях. До розробки укриттів долучається малий і середній бізнес.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]