Барометр Гард або Південноукраїнськ: відбулася прем’єра фільму «Гард. Перервати російське забуття»

Гард або Південноукраїнськ: відбулася прем’єра фільму «Гард. Перервати російське забуття»

Просмотров: 3527
22 Листопада 2022, 09:33

У місті Южноукраїнську триває дискусія щодо перейменування та майбутньої назви.

Щоб переконати земляків підтримати повернення історичної назви Гард, Олександр Кучеренко (Сашко Обрій) створив науково-популярний фільм «Гард. Перервати російське забуття».

Прем’єра відбулася 21 листопада 2022 року. Наразі для перегляду доступна перша частина.

«Гард із його прилеглими землями увійшов до складу Запорозьких земель під протекцією Російської імперії у 1774 році. З цього часу історична назва Гард поступово зникла з імперської топоніміки, а сам край занепав. За деякими відомостями, останні козаки були вигнані з лівого на правий берег Бугу, де з часом виникло село Гардове (нині — Богданівка). Ім’я та історія цього воєнного, духовного та торговельного центру Бугогардівської паланки на кілька сторіч стають небажаними в російській, а згодом совєтській історії, та піддаються забуттю. Чи зможемо ми перервати його зараз?» — запитує автор глядачів.

Нагадаємо: аргументи на користь перейменування у своєму блозі привів Олександр Висоцький. Зокрема, автор пише: «…культура — це маркер. Якщо твої міста носять російську назву (Южноукраинск, Первомайск), якщо там більшість російськомовна, а кругом вулиці Пушкіна, Грибоєдова, Гагаріна, то твоє місто по факту є спірною територією».

Джерело

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]