Барометр War Speeches. Російське приниження в Херсоні й на Балі

War Speeches. Російське приниження в Херсоні й на Балі

Просмотров: 385
14 Листопада 2022, 15:02

Минулий тиждень (7–13 листопада) виявився для росії нелегким. 

ГРОМАДЯНСЬКА МЕРЕЖА ОПОРА

9 листопада командування окупантів оголосило про вивід військ із правобережної Херсонщини на лівий берег Дніпра. В кремлі цей відступ назвали “маневром”, покликаним зберегти життя російських солдатів. Утім, варто розуміти, що таке рішення ухвалене під натиском українських Збройних Сил, які успішно наступали на південному напрямку і вже 11 листопада звільнили Херсон. 

На фоні фронтових поразок у москві вкотре заговорили про бажання вести переговори “з урахуванням реалій, які склалися” та без “попередніх умов”. Однак офіційний Київ не вірить у щирість намірів росіян і наполягає: переговори можливі лише тоді, коли росія повністю виведе свої війська з окупованих територій України.

Ще однією поразкою росії стала відмова владіміра путіна брати участь у саміті країн “великої двадцятки”, який невдовзі відбудеться в Індонезії. 

Вочевидь, таке рішення зумовлене небажанням президента рф вчергове зазнати приниження від лідерів провідних держав світу, які через його особисту токсичність і токсичність росії уникатимуть спілкування з ним та відмовляться зробити спільне “сімейне фото”, традиційне для таких заходів. путін не хоче бути “білою вороною”, бо це дуже контрастує з образом “супермена”, який він собі придумав. 

Натомість принижуватися на Балі поїде лавров. Звісно, це не путін, але теж непогано. Можливо, після ганьби на міжнародній арені керівництво рф швидше зрозуміє, що нормальне ставлення з боку провідних держав світу можливе тільки після припинення війни проти України та звільнення окупованих територій, зокрема Криму.

російський маневр відступ із Херсона

9 листопада новий командувач російських окупаційних військ в Україні сєргєй суровікін запропонував перекинути війська на лівий берег Дніпра, тобто залишити окуповані території правобережжя Херсонської області. 

Міністр оборони рф шойгу підтримав таку пропозицію і дав “зелене світло” для відступу. 

У своїй доповіді суровікін зазначив: це рішення було непростим, але воно викликане бажанням зберегти життя солдатів і боєздатність угруповання військ. Крім того, російський генерал не зміг визнати факт відступу, а натомість назвав його “маневром”. 

Що ж, росіяни традиційно не визнають поразок, а шукають “креативних” способів назвати свій відступ так, щоб не називати його відступом. Раніше вони використовували термін “акт доброї волі”: спершу – на позначення відходу з Київщини, Чернігівщини та Сумщини, а потім – з острова Зміїний. 

Натомість на Харківщині росія охрестила свій відступ “згортанням та передислокацією військ”. 

Тепер маємо “маневр”. Але, як не крути, від перестановки доданків сума не змінюється. 

В Україні на російські заяви про вихід із Херсона спершу відреагували доволі стримано. Зокрема, 9 листопада Володимир Зеленський заявив, що на півдні Збройні Сили просуваються обережно, аби контрнаступ відбувався з найменшими втратами, оскільки ворог не збирається здавати позиції без бою.

Цього ж дня Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний зазначив, що не може підтвердити або спростувати інформацію про так зване виведення російських окупаційних військ із Херсона. Водночас він повідомив, що 9 листопада українські війська звільнили 12 населених пунктів на Херсонщині. 

Вже наступного дня, 10 листопада, стало відомо, що українські війська звільнили місто Снігурівка на півдні Миколаївської області та ще низку населених пунктів на херсонському напрямку. 

11 листопада українські війська зайшли в Херсон, де їх дуже тепло, з квітами, українськими прапорами та сльозами зустріли місцеві мешканці, які 8 місяців чекали на ЗСУ. 

У своєму зверненні Президент України назвав день повернення Херсона історичним: “Херсонці чекали. Ніколи не відмовлялися від України. Надія на Україну завжди виправдовується, і Україна завжди повертає своє. Я щасливий бачити, як люди попри всі загрози, попри репресії та знущання окупантів берегли українські прапори, вірили в Україну”

Натомість очільник Офісу Президента Андрій Єрмак у своєму твіттері потролив росіян: “російська армія покидає поле бою в режимі тріатлону: біг з перешкодами, стрибки в ширину, плавання”. 

Після цієї поразки речнику президента рф дмітрію пєскову довелося пояснювати, чи був відступ російських військ принизливим для владіміра путіна – таке питання поставив йому іноземний журналіст. пєсков ухилився від відповіді: мовляв, одні експерти вважають так, а інші так не вважають, і сам він не коментуватиме позицій ні тих, ні інших. 

Попри розмиті формулювання, те, що пєсков був змушений коментувати “приниження путіна”, було для нього не надто приємним. 

Події на півдні України також прокоментував одіозний колишній російський президент дмитрій медведєв. Він запропонував росіянам не тривожитися, бо росія ще поверне Херсон. 

Ну-ну. 

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]