Барометр Чому Орбан дружить з росією і що робити в такій ситуації Україні

Чому Орбан дружить з росією і що робити в такій ситуації Україні

Просмотров: 168
10 Листопада 2022, 14:29

Угорський уряд та Віктор Орбан на його чолі з початком повномасштабної війни не лише не розірвали стосунки зі своїм російським другом владіміром путіним, а й навпаки, намагаються додатково з ним зблизитися.

Угорщина не надто приховує свою діяльність як лобіста російських інтересів у деяких питаннях.

Утім, і ця дружба не є безмежною. Бо Угорщина заходить у глибоку економічну кризу, а основне джерело коштів для Орбана – це все ж Євросоюз.

Про все це, про шляхи подолання цієї ситуації та про “мілітаризацію двосторонніх відносин” дивіться у розмові директора Інституту Центральноєвропейської стратегії Дмитра Тужанського та редактора ЄвроПравди Сергія Сидоренка.

Ну а текстова версія розмови – у матеріалі Що робити з Віктором Орбаном. Розповідаємо про глибину угорської кризи та шляхи виходу з неї.

“Угорщина в цілому – точно не зло. Але ця країна зараз стоїть на стороні зла.

Це не лише мої слова – наприклад, дослівно це (на конференції у Львові. – Ред.) сказав, зокрема, депутат угорського парламенту Золтан Войдо, обраний від опозиції.

Тому те, що відбувається; те, що угорці перетворюються на “зло” в очах багатьох – це трагедія для самих угорців, для багатьох із них”, – каже Дмитро Тужанський.

За його словами, в прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана немає позитивних емоцій щодо України, він міг би скласти довгий список історій, як і коли та чи інша влада України його “кинула”, не виконала домовленості. Має досвід роботи прем’єром вже більше 10 років.

“Але для нас важливі не так його образи, як те, що Орбан – антизахідний. Точніше, Орбан став антизахідним, бо щонайменше половину своєї кар’єри апелював до революції 1956 року, до ліберальних цінностей. Та зараз ним керує інше: у Орбана дуже серйозні фінансові проблеми“, – відзначає експерт.

Тому, зазначає Тужанський, прем’єр Угорщини буде до останнього брати російські брудні гроші, газ, нафту.

“Зараз усі ці джерела коштів скорочуються, причому одночасно. Європейський Союз сказав “досить” і задіяв механізм верховенства права, за яким планує заморозити третину семирічного бюджету для Угорщини. росіяни через санкції та скруту вже не дуже можуть фінансово покривати лояльність угорців. І Китай входить у кризу, урізає витрати на публічну дипломатію в Європі”, – розповідає директор Інституту Центральноєвропейської стратегії.

Він додає, що за минулий рік Орбан шалено роздув бюджет, щоб купити лояльність виборців: “тринадцяті пенсії”, замороження цін на пальне, виплати на дітей і списання кредитів за третю дитину, доплати різні власникам зброї, поліції…

“Звідки ці гроші брати? Тому питання, чи не рухне в принципі уряд, є відкритим”, – каже експерт. 

А ще, додає Дмитро Тужанський, прем’єр Угорщини робить те, що звик: формує ворогів, на яких у разі чого можна списати провину.

Так само він свого часу перетворив на ворогів Брюссель, де у нього небагато союзників лишилося.

“Те, яким чином проурядові масмедіа посилаються на Україну – це часто за межею. Свіжий гучний приклад – “білборди з бомбою”. Уряд коштом платників податків розмістив по країні купу реклами про те, як нібито на Угорщину падає авіабомба з написом “санкції”. Мовляв, ЄС цілить санкціями не в Росію, а в Угорщину, і особливо цинічно це було на тлі реальних бомб, які падають на Україну”, – пояснює директор Інституту Центральноєвропейської стратегії.

При цьому він наголошує, що для Орбана це не особиста помста Україні, це “просто бізнес”. Мета Орбана – зберегти владу. Вирішили, що “вигідно” скористатися тематикою Україна – значить буде Україна.

За словами Дмитра Тужанського є ще одна проблема – “інформаційна мілітаризація” українсько-угорського конфлікту. 

Нещодавно співкерівник кишенькової організації Орбана CÖF Томаш Фріц заявив, що Угорщині треба готуватися до можливої агресії України. Це все посилює занепокоєння у суспільствах, яке справді є.

“Ми в Інституті центральноєвропейської стратегії помітили, що росіяни активно почали працювати над “мілітаризацією” українсько-угорських відносин саме тоді, коли почали збирати війська на українсько-російському кордоні для вторгнення, тобто з вересня – жовтня”, – каже експерт. 

Директор Інституту Центральноєвропейської стратегії впевнений, що у ситуації із таким сусідом Україні слід не забувати, що Угорщина є членом ЄС і НАТО, куди ми прагнемо.

Докладніше – у матеріалі Дмитра Тужанського та Сергія Сидоренка Що робити з Віктором Орбаном. Розповідаємо про глибину угорської кризи та шляхи виходу з неї.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]