Барометр У Данії створили унікальну систему опалення та готуються відтворити її у Миколаєві

У Данії створили унікальну систему опалення та готуються відтворити її у Миколаєві

Просмотров: 301
27 Вересня 2022, 22:56

Данці гроші з продажу «чорного золота» вкладали у технології майбутнього та енергоефективність, зокрема й у систему центрального опалення. 

Як забезпечити однакову температуру опалення у всіх квартирах житлового  будинку? | ≡ Керуюча компанія МІСТО ДЛЯ ЛЮДЕЙ | Утримання будинків та  прибудинкової території в Україні

Данцям вдалося видобувати тепло для своїх квартир буквально з повітря, йдеться у  ТСН .

Невелике місто Сенеборг данці називають своєю столицею зеленої енергетики або Project zero – тобто 0 шкідливих викидів.

Місто на півдні Данії з населенням 70 тисяч свою трансформацію почало майже 15 років тому – у 2008 році, коли світ ще не так голосно говорив про зміни клімату, вуглецевий слід та газову зброю Росії, тут вирішили досягти амбітної мети – до 2029 року стати першим енергоефективним містом без шкідливого вугілля, газу та нафти.

У місті дуже тихо, тому що більшість машин – це електрокари. Навіть на будовах працюють електричні, а не дизельні екскаватори. А між датськими островами тихо курсує електропаром, що за одну поїздку здатний перевезти 34 машини та сотні пасажирів. Аргументів – це дорого данці не розуміють, бо звикли планувати десятиліття вперед. «Спочатку електроопором дорожче дизельного, але за 5 років ви повернете вкладені в нього гроші на 100%. Якщо говорити про батарею, яка живить цю пором, то цикл її життя близько 10 років», – пояснює глава муніципальної поромної компанії Сесілія Ларссон.

Але коли справа дійшла до перебудови системи опалення, років 10 тому, найскладніше в успіху “зеленого” експерименту було переконати сенеборжців. “А мені з того що?” — знайоме всім українцям питання звучало звідусіль. Втім, об’єднавшись – бізнес, місцева влада та жителі міста створили справжнє диво та зменшили платежі за комуналку наполовину.

Данський супермаркет, на перший погляд, нічим не відрізняється від існуючих в Україні. Але данці його дуже люблять, бо здатний дарувати людям тепло, буквально. Парадокс у тому, що тепло дають холодильники. Справа в тому, що задні стінки холодильників завжди нагріваються. І якщо зазвичай тепло просто розчиняється в повітрі, то його забирають у тепломережі і використовують повторно. «Від дому колись доторкніться до задньої стінки – вона гаряча. У супермаркеті дуже багато холодильників, а відповідно й тепла. Спеціальна система відбирає його до компресорної кімнати. І там догрівається під тиском до потрібних температур. Взимку ми використовуємо його для обігріву. І на кухні гаряча вода у нас теж від цієї системи. Це тепло не виходить із мережі, а постійно курсує та догрівається», – пояснює систему маркетинг менеджер Генрі Стефенсен.

Тобто цей супермаркет забезпечує себе теплом узимку, а у тепліші місяці навіть продає для обігріву сусідніх будинків.

Датчани великі прихильники центрального опалення, але їх ТЕЦ працюють на біомасі – наприклад, відсортованого сміття, або на відпрацьованому теплі від дата-центру або фабрики.

На одному з виробництв інженерного приладдя ввели нововведення, вони стали вуглецево нейтральними. Приміщення герметично, але завдяки системі рекуперації, тобто очищенню повітря від вуглекислого газу, надмірній вологості та пилу, тут легко дихається. А все надлишкове тепло, яке продукують ці машини, надходить у якусь ТЕЦ розташовану прямо на території заводу. «Люди, які одержують тепло з наших фабрик, побачили, що суми у платіжках урізалися вдвічі. Це головний аргумент», – каже працівник.

Ця система дозволила данцям знизити температуру в трубах зі 145 градусів до 57. Труби добре ізольовані, тепловтрата дорогою від ТЕЦ до будинків стає в рази меншою. А якщо будинок правильно збудований та утеплений – то 57 градусів цілком достатньо, щоб нагріти квартиру. «Є будинки, яким потрібно 80 градусів у батареях, тому що там постійно відкриті вікна, це ніяк не допоможе вам. Але якщо ви перебудовуєте будинки або зводите їх з нуля, то робіть уже з правильною інсоляцією та вентиляцією. Тоді ви можете доставляти 50-60 градусів і цього достатньо, щоб обігрівати квартири. Ну, звичайно, не тоді, коли –20 за вікном. У такому разі теплові насоси догрівають вже у самому будинку», – кажуть у тепломережі.

Так, може бути й у нас – данці вже заявили, чи беруться відбудовувати наш Миколаїв. Гроші вкладатимуться в енергоінфраструктуру, розповів міністр енергетики Данії. «Ми допомагатимемо Україні настільки сильно, наскільки буде можливість. У різних сферах. І, звичайно, у заходах з енергоефективності – це входитиме до пакету допомоги. Енергонезалежність та ощадливість важлива. Ось нам Росія зупинила постачання газу, але для нас це не стало ударом», – заявив міністр енергетики Данії Дан Йоргенсен.

На проект з енергоефективності Миколаєва Данія вже пообіцяла 13,5 млн. євро. І на початок зими планують розпочати перебудову енергомереж.

Швидкий кредит на картку з поганою кредитною історією, без довідок, без дзвінків і без фото.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]