Барометр Що покласти в радіаційну аптечку та кому не потрібно приймати йодид калію?

Що покласти в радіаційну аптечку та кому не потрібно приймати йодид калію?

Просмотров: 436
31 Серпня 2022, 14:03

Що робити, якщо відбудеться аварія на АЕС та як собі допомогти у такому випадку?

Директор Інституту клінічної радіології ННЦРМ Анатолій Чумак розповів, що має бути у радіаційній аптечці та як себе захистити.

Найкращу профілактику дає йод або йодид калію. Велика кількість цих елементів блокуватиме рецептори до поглинання радіаційного йоду. 125-грамові таблетки для дорослої людини до 40 років блокують щитоподібну залозу, не даючи радіаційному йоду “приставати” до неї.

Однак йодована профілактика проводиться лише для людей до 40 років.

Вживання йодиду калію особами віком 40+ потрібне лише за дуже високої загрози радіаційного забруднення.

– Таких препаратів в аптеках ви не знайдете, бо їх там бути й не повинно: засоби, що здатні блокувати радіаційний вплив на організм людини заздалегідь роздають у тих регіонах, де небезпека радіаційного забруднення є явною. Такі препарати мають довгий термін зберігання, – зазначає експерт.

Приймати такі таблетки необхідно лише після сигналу органів місцевої влади, які постійно моніторять ситуацію з радіаційним фоном.

Дітям, як зазначає експерт, такі таблетки також можна давати, проте суворо дотримуючись дозування: четвертину або половину таблетки.

Що не допоможе при радіаційній катастрофі:

Йод. У розчині йоду мала концентрація цього елементу, тож допомогти він не зможе.

Йодована сіль. Концентрація йоду там мізерна, людині не вистачить й цілої упаковки такої солі, аби заблокувати рецептори своєї щитоподібної залози.

Приймати йодид калію у таблетках абсолютно неприпустимо для профілактики: ендокринна система наскільки крихка, що будь-які гормональні стрибки без виправданого ризику можуть стати фатальними. До того ж у період критичної необхідності такі таблетки можуть просто не допомогти.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]