Барометр На окупованих територіях дітям викладатимуть “русский мир”

На окупованих територіях дітям викладатимуть “русский мир”

Просмотров: 176
23 Серпня 2022, 11:48

Коли 1 вересня українські діти на окупованих територіях повернуться до школи, уроки історії будуть викладатися зовсім по-іншому.

BBC з’ясувала, як тиснуть на українських вчителів, щоби вони викладали за російською програмою, тобто вивчали світ за Кремлем. Більшість імен у цьому тексті змінено.

На окупованих територіях півдня України на адміністративних та навчальних будівлях, зокрема школах, майорять російські прапори. У підконтрольному Росії Мелітополі 13-річна дитина Ірини готується піти у 8 клас. Ірина хвилюється.

“Що мене справді турбує (про російську навчальну програму. – Ред.), це те, як вони викладатимуть історію. Її будуть вчити з “іншого боку”, – каже вона. Також її обурює те, що уроки проводять російською, а не українською: “Це нав’язування своїх традицій і культури – я не хочу, щоб діти були заручниками ситуації”, – каже жінка.

Спробами викреслити українську історію на окупованих територіях публічно хваляться в проросійських соціальних мережах.

Регулярно можна побачити зображення, на яких російські війська вилучають книги з історії України з бібліотек. Міністерство освіти Росії пообіцяло забезпечити окуповані території України російськими підручниками.

BBC проаналізувала зміст основних шкільних підручників, схвалених до використання міністерством освіти, і відмінності між їхніми виданнями 2016 і 2022 років, виданими до повномасштабного вторгнення Россії.

Більшість згадок про Україну та Київ вилучено. Навіть “Київську Русь” – назву середньовічної східноєвропейської держави зі столицею в Києві – замінили на “Русь” або “Давню Русь”.

У книжках містяться неправдиві заяви про те, що під час російської анексії Криму в 2014 році люди вийшли “захищати свої права” після того, як “радикальні націоналісти… прийшли до влади (в Києві. – Ред.) за підтримки Заходу”.

Тим часом у нинішній версії підручників зросла кількість згадок про Путіна та його досягнення.

BBC зв’язалася з міністерством освіти Росії, але не отримала відповіді.

19 серпня на платформі соціальних мереж телеграм місцеве проукраїнське видання процитувало повідомлення, надіслане батькам від проросійськи налаштованого вчителя школи неподалік від Мелітополя.

У ньому говорилося, що “на нашій звільненій території дистанційного навчання не буде” (так у Кремлі називають окуповані території). Батьки, які відмовляться відправити своїх дітей на очне навчання, будуть “позбавлені батьківських прав”, якщо вони порушуватимуть правило кілька разів.

Проукраїнськи налаштовані вчителі також сильно постраждали від війни, дехто був змушений переховуватися, був відправлений на “перепідготовку” або був під загрозою депортації.

Це яскраве свідчення того, що Кремль використовує шкільну освіту як засіб пропаганди.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]