Барометр Податки для українських біженців у ЄС: Кабмін звернеться з новими пропозиціями

Податки для українських біженців у ЄС: Кабмін звернеться з новими пропозиціями

Просмотров: 127
19 Серпня 2022, 08:31

Кабмін України звернеться до всіх країн ЄС із проханням застосувати “ковідний прецедент”. Тоді через скасування авіарейсів та карантину громадянам інших країн дозволяли не сплачувати податки у тих країнах, де вони перебували понад 180 днів.

Біженцям у Польщі потрібно сплачувати податки

Таке рішення ухвалив Економічний штаб при Міністерстві економіки на засіданні, повідомив його член Михайло Кухар у Facebook. За його словами, листа підпише перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко, яка очолює Економштаб і схвалила таку пропозицію.

“За два-три дні уряд України за підписом першої віце-прем’єра Юлії Свириденко надсилає лист до всіх податкових відомств та урядів ЄС у якому просить застосувати “ковідний прецедент” (коли мільйони людей через скасування авіарейсів виявилися вимушеними не в країнах свого податкового резидентства) і до них не було застосовано “правило податкового резидентства 180 днів”. Тому що вони там виявилися вимушеними! Про що є відповідна резолюція ЄС”, – пише Кухар.

За даними ООН, зараз найбільше українських біженців у Європі набули статусу тимчасового захисту в Польщі – 1 млн 274,1 тис., Німеччини – 670 тис., Чехії – 413 тис., Італії – 150,3 тис., Іспанії – 133, 8 тис., Болгарії – 129,4 тис., Франції – 96,5 тис., Словаччини – 86,8 тис. та Австрії – 78,2 тис.

Зазначимо, українські біженці вже у серпні мають сплачувати податки в тих країнах, в яких вони перебувають. За законом у більшості країн ЄС після 183 дня перебування іноземних громадян надають статус “податкового резидента” та зобов’язують платити до бюджету.

Як раніше писав OBOZREVATEL, міністр соцполітики України Марина Лазебна звернулася до комітету Європарламента із проханням змінити законодавство. Йшлося про те, щоби податок на прибуток, податок на доходи фізичних осіб та податки з діяльності ФОП могли продовжити сплачувати до бюджету України згідно з українським законодавством.

Дагош Післар, голова комітету Європарламенту, зазначив, що оподаткування більшою мірою регулюються національним законодавством країн-членів ЄС, проте ці питання справді можна вирішити на рівні Євросоюзу, якщо пов’язати їх із дією директиви про тимчасовий захист.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]