Барометр В Україні оновили шкільну програму: без російських та білоруських авторів

В Україні оновили шкільну програму: без російських та білоруських авторів

Просмотров: 194
17 Серпня 2022, 12:29

Міністерство освіти і науки України затвердило зміни до навчальної програми для загальноосвітніх шкіл.

Оновлений зміст програм розміщено на сайті відомства у вівторок, 16 серпня, пише DW.

Серед іншого, зі шкільного курсу «Зарубіжна література» вилучено твори російських та білоруських авторів. Утім, вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов’язані з Україною. Йдеться, зокрема, про твори Миколи Гоголя та Володимира Короленка. Також за вибором учнів та вчителя вивчатимуть твір Михайла Булгакова «Собаче серце», «Бабин Яр» Анатолія Кузнецова та «12 стільців» Ільфа і Петрова.

Із переліку рекомендованих для використання в освітньому процесі вилучили програми «Російська література» та «Російська мова».

Суттєвих змін зазнали програми предметів «Історія України» та «Всесвітня історія». Зокрема, передбачено окремий навчальний блок для повного розгляду російсько-української війни з 2014 року.

«Наголошується на геноцидних діях політичного керівництва і російського війська щодо українців, національному опорі проти агресії російської федерації та міжнародній підтримці України», – йдеться у повідомленні на сайті міністерства.

Також оновлено перелік термінів, до якого додали «русскій мір» та «рашизм», а замість вислову «політика русифікації» застосовано вислів «політика зросійщення». Також уточнено контекст застосування поняття «колабораціонізм», повідомляють в МОН.

Оновлено також програми предметів «Захист України», «Основи здоров’я» та «Правознавство» з урахуванням реалій повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте только лучшее: подпишитесь на Telegram-канал "Барометр".

© 2013-2022 інформаційний сайт "Барометр"
E-mail: [email protected]
Продукція сайту Барометр є його власністю. Публікація та використання матеріалів дозволено лише за наявності активного гіперпосилання на джерело.

Редакція сайту може не розділяти думку автора та не несе відповідальності за авторські матеріали.

© 2013-2022 сайт "Барометр".
E-mail: [email protected]